Hem och Skola: Kortsiktiga inbesparningar blir dyra på sikt
Att det finns mögel i skolorna är ett allvarligt problem, men inget nytt problem, säger verksamhetsledaren vid Hem och Skola, Micaela Romantschuk.
- Vi har känt till det ganska länge och blir med jämna mellanrum kontaktade av oroliga föräldrar.
- Problemet är att frågan är så komplex. Det kan ta ganska länge innan man kommer underfund med var pudelns kärna finns. Det tar lång tid och samtidigt lider väldigt många barn och också vuxna. Men man har ändå börjat ta den här problematiken på allvar.
- Ännu för tio år sedan så kanske man tyckte att om en elev eller lärare mådde dåligt tänkte man att han eller hon överdriver eller är överkänslig.
Skyddslösa elever
- Eleverna är mera skyddslösa. Eleverna har rätt till en trygg inomhusmiljö och finns det mögel så är det inte det, säger Romantschuk.
- Lärarna har en stark fackorganisation bakom sig som kan driva deras sak. Det är viktigt att lärare, elevvårdspersonal, skolhälsopersonal och föräldrar tillsammans jobbar för att man tar tag i den här problematiken.
- Nu vore det viktigt att göra något åt det här.
Romantschuk anser att det är bra att medierna uppmärksammar problemet. Det har lett till att det har blivit legitimt att tala om det.
- Problemet är hur man bygger. Dessutom sköts kanske inte underhållet i offentliga byggnader på samma sätt som i privata byggnader.
Ingen gårdskarl
- I de flesta skolor finns inte mera någon gårdskarl som går runt och tittar på hur byggnaden mår. Tidigare märkte gårdskarlen om det läckte nån stans, likaså höll städpersonalen ögonen öppna. Nu finns det ingen städpersonal mera, det är någon firma som kommer in och åker ut och kanske inte känner så stort ansvar eller stolthet för sitt arbete, säger Romantschuk.
Med kortsiktiga inbesparingar gör man sig en björntjänst och betalar nu räkningen.
Micaela Romantschuk
- Med kortsiktiga sparåtgärder har man gjort sig själv och kommunerna en björntjänst och betalar nu räkningen för fel sätt att spara.
- I Finland använder vi starka städputsmedel som tar kol på också ofarliga bakterier som gör att de farliga faktiskt kan ta över i skolorna.
- Det här är inga svåra saker. Nån borde bara lista ner problemen och funderar på vad kan vi göra. När vi bygger nytt borde vi också tänka på att bygga smart och inte bara billigt.
Frånkopplad ventilation
- En annan sak är ventilationssystemet, säger Romantschuk. Det lär vara avgörande på många håll.
- I många kommuner sparar man så att man stänger av ventilationssystemen till veckoslut och kvällar och det är verkligen döden för de här byggnaderna. Då kommer de skadliga bakterierna verkligen åt att florera och må bra.
- Det är sådana här kortsiktiga inbesparingar som blir dyra på sikt. Om man sparar genom att slå av ventilationssystemet och en skola drabbas av mögel måste man kanske på sikt bygga en ny skola eller sanera och då kostar det miljoner. Hade man haft på ventilationen hade det säkert kostat mindre, säger Romantschuk.
Hon anser att man borde göra föräldrarna medvetna om elevernas rättigheter. Eleverna har rätt till en trygg närmiljö. Om en elev får problem så ska föräldrarna slå larm och inte känna att de är besvärliga.
Föräldrarna är den största gruppen skattebetalare i våra kommuner och har rätt, och också ett ansvar att kräva en hälsosam skolmiljö för sina barn.