Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittiska parlamentet får debattera lagligheten i kravet på höga klackar

Från 2016
Uppdaterad 16.05.2016 22:10.
Klackskor
Bild: EPA/ALAN CROWHURST

I Storbritannien är det lagligt att kräva att kvinnor går med högklackade skor på sina arbetsplatser. Nu har en kvinna reagerat på detta, och kräver i en skrivelse att tvånget förbjuds i lag. Skrivelsen har fått så många underskrifter att parlamentet måste ta upp frågan till diskussion.

Arbetsgivare har rätt att säga upp arbetstagare som inte går med på att följa kraven på klädkoder inom rimliga ramar.

Den 27-åriga Nicola Thorp beslöt sig för att starta namninsamlingen efter att ha skickats hem från sin arbetsplats på grund av att hon hade vägrat att använda högklackade skor.

Thorp hade blivit ombedd att gå med högklackade skor under ett nio timmars skift då hon skulle gå omkring med klienter. Thorp ansåg att det skulle bli svårt. Då hon frågade sin arbetsgivare om hennes jobbförmåga skulle försämras av att hon använde lågklackade skor blev hon utskrattad och hennes fråga förblev obesvarad.

Företagsledningen har nu försäkrat att företaget har ändrat sin policy; alla kvinnliga anställda kan använda enkla platta skor om de så önskar.

Överväldigande gensvar

Nicola Thorp säger sig vara överväldigad av reaktionerna på den namninsamling hon kört igång. De som undertecknat skrivelsen kräver ett förbud mot tvånget att använda höga klackar. Petitionen fick på några dagar över 100 000 underteckningar.

I skrivelsen påpekar Thorp att nuvarande lag är föråldrad och sexistisk, och att lagen om klädkoder måste ändras. Kvinnor måste ges en möjlighet att gå med lågklackade skor på sin arbetsplats.

Att klädkoden är olika för män och kvinnor är i sig inte ett problem, men kravet på höga klackar för kvinnor är inte rättvist, konstaterar Thorpe i en intervju för brittisk tv.

- Män behöver inte gå med skor som påverkar hållningen och rörelseförmågan och som dessutom skapar hälsoproblem på lång sikt.

Både parlamentet och regeringen får ta itu med frågan

En debatt i frågan kan nu hållas i parlamentet eftersom skrivelsen samlade över 100 000 namn.

Också regeringen måste ta ställning till initiativ som samlat så här många underskrifter.

Thorp påpekar att hon vill göra kvinnor medvetna om att de inte behöver gå med på saker och ting bara för att de är kvinnor.

Diskussion om artikeln