Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Armenien och Azerbajdzjan överens om vapenvila och fredssamtal

Från 2016
Uppdaterad 17.05.2016 06:33.
Armeniens president Serzh Sarkisian och Azerbajdzjans president Ilham Aliyev träffades i Wien där USA, Ryssland och Frankrike medlade mellan länderna
Bildtext Armeniens president Serzh Sarkisian och Azerbajdzjans president Ilham Alijev träffades i Wien där USA, Ryssland och Frankrike medlade mellan länderna
Bild: EPA/LEONHARD FOEGER / POOL

Armenien och Azerbajdzjan har kommit överens om att förstärka vapenvilan i den omstridda armeniska enklaven Nagorno-Karabakh.

Armeniens president Serzh Sarkisian och Azerbajdzjans president Ilham Alijev har träffats i Wien för första gången efter de häftiga striderna i Nagorno-Karabakh som krävde minst 110 dödsoffer i april.

Presidenterna sade i ett gemensamt uttalande efter mötet att man kommer att förnya vapenvilan som har rått sedan år 1994.

Man ska också förstärka OSSE:s fredsövervakande operation och återuppta fredsförhandlingar om den omstridda enklaven i juni.

- De upprepade att det inte finns någon militär lösning på konflikten. Presidenterna kom överens om en ny förhandlingsomgång i juni, konstaterade den såkallade Minskgruppen som medlar mellan parterna.

Minskgruppen består av USA, Ryssland och Frankrike.

Ryssland och USA tror på lösning

Ryssland som har sålt vapen åt bägge parter trots att det stöder Armenien i konflikten, välkomnar överenskommelsen.

- Kompromisser är alltid möjliga, sa utrikesminister Sergei Lavrov enligt ryska medier.

USA anser också att en lösning är möjlig eftersom USA och Ryssland är eniga i den här frågan i motsats till konflikten i Syrien.

- Det här en konflikt som kan lösas, i motsats till andra konflikter som borde åtgärdas. Vi är inte oense i den här frågan, konstaterade en amerikansk diplomat efter mötet i Wien.

Det har länge varit spänt i Nagorno-Karabakh men striderna förra månaden var de värsta sedan man kom överens om vapenvilan år 1994.

Konflikten har krävt omkring 30 000 dödsoffer och fredsförhandlingarna har stampat på stället i flera år, medan bägge länder har rustat upp militärt.

Diskussion om artikeln