Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svårt att få hjälp för dålig inneluft

Från 2016
Tuula Putus är professor i yrkeshälsovård och miljömedicin.
Bildtext Professor Tuula Putus vill öka medvetenheten bland läkare.
Bild: Turun yliopiston viestintä/University of Turku Communications

Ungefär en miljon finländare utsätts för dålig inomhusluft som kan leda till allvarliga hälsoproblem. Det kan det vara svårt att få läkare att ta symptomen seriöst.

Läkare borde bli bättre på att behandla patienter som lider av dålig inneluft. Det anser Tuula Putus, professor i yrkeshälsovård och miljömedicin vid Åbo Universitet.

- Ofta tas det inte på allvar utan man bortförklarar symptomen. Man frågar om patienten har depression, problem hemma eller om hen röker. Läkarna tar inte itu med problemen som patienten själv för fram. Det finns läkare som vägrar ta emot så kallade mögelpatienter, för de anses som svåra, säger Putus.

I Yles kartläggning kan man se att problemen med mögel och mikrober är stort bland annat i skolorna. Också många daghem, arbetsplatser och bostäder har fuktskador.

Poliklinik är på gång

Många läkare är så specialiserade att de inte ser helheten. Därför kanske de inte kopplar ihop alla symptom, säger professor Putus. Det handlar om diffusa tecken.

- Om en läkare bara är intresserad av lungor ser läkaren inte andra symptom. Patienten lider kanske av huvudvärk och trötthet men då skickar man patienten vidare. Därför borde vi just ha polikliniker dit människor som lider av dålig inneluft får komma.

Det har redan länge funnits planer på en poliklinik för miljömedicin i universitetssjukhuset i Åbo. Men det är oklart när en sådan kunde öppnas.

När man får symptom som kan bero på dålig inneluft så gäller det att reagera snabbt. En längre tids lidande kan ge patienten kroniska besvär.

- Om man bara känner igen symptom och märker att de är kopplade till en viss byggnad så kan man börja med att undvika byggnaden. Då blir det bättre, säger Putus.

Diskussion om artikeln