Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skolhälsovårdare: Oetiskt att låta barn andas in giftig luft

Från 2016
Uppdaterad 17.05.2016 16:07.
Amanda Palmén, Nicolina Blomander, Venny Nyman.
Bildtext Amanda Palmén, Nicolina Blomander och Venny Nyman får symptom när de besöker en byggnad med luftproblem.
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Det är kallt om vintern och varmt om sommaren, men luften är bättre. Så beskriver eleverna i Gammelbacka skola de tillfälliga klassrum som finns i baracker på skolgården. Skolbyggnaden är stängd på grund av mögel.

Sjätteklassarna Nicolina Blomander och Venny Nyman har haft lektionerna i de nya klassrummen i ett års tid. Också Amanda Palmén som går på fjärde klass har undervisningen här.

Alla tre får symptom när de vistas i mastsalsbyggnaden i Gammelbacka skola i Borgå.

De hostar, blir illamående, får huvudvärk och rinnande ögon. Symptomen är många, och typiska för personer som befinner sig i utrymmen med mögel.

Kanske problem för livet

I de nya klassrummen upplever de inga svårigheter, men om de kommer in i en byggnad som har fuktproblem så kommer symptomen direkt tillbaka.

På Gammelbacka skola jobbar Inger Sjöholm som skolhälsovårdare. Det är en av de fyra skolor hon arbetar på i Borgå.

Sjöholm märker att antalet fall av astma och huvudvärk ökar i de skolor där det förekommer mögel. Hon är upprörd över att barn tvingas vistas i hälsovådliga miljöer.

- Det känns illa och direkt etiskt fel. Man vet att en mögelbelastning aldrig går ur kroppen. En del barn har utvecklat astma och de som redan har haft astma har fått öka på medicinen. Det känns otroligt illa att vi utsätter våra barn för giftig luft.

Föräldrarna har viktig roll

Det är ofta oroliga föräldrar som tar kontakt med Sjöholm först. Sen kommer barnen till henne. Hur mycket berättar Sjöholm för barnen om vad besvären kan leda till? Det är en balansgång.

- Jag försöker vara väldigt saklig och förklara vad mögel är. Jag har också besökt klasserna och sagt att om de får symptom så ska de prata med mig och med sina föräldrar hemma.

Skolhälsovårdare i Borgå Inger Sjöholm.
Bildtext Inger Sjöholm bokför alla fall som kan ha uppkommit av fuktskador.
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Nicolina Blomander säger att det känns lätt att gå till skolhälsovårdaren, hon är snäll.

När flickorna flyttade till barackerna för ett år sen så förstod de att det berodde på luftproblem i skolan. Ändå saknar de inte mer info om mögel och de hälsoproblem som kan uppstå, det känns lönlöst.

- Det finns ingenting speciellt man kan göra ändå. Om man mår illa av mögel så måste man leva med det, säger Blomander.