Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Anne Hietanen: Folk som älskar prutthumor är intelligentare

Från 2016
Uppdaterad 19.05.2016 12:37.
Programmet är inte längre tillgängligt

Undersökningar har visat att människor som har en barnslig humor även är de mest intelligenta.

Det har visat sig att framstående forskare, intellektuella och konstnärer som har en förmåga att arbeta på randen av sin fattningsförmåga som kontrast behöver en ventil som mycket ofta är prutthumor.

Egentligen känner jag inte till någon sådan forskning, men jag skulle inte vara förvånad om detta visade sig stämma. Jag tänker inte skryta med min intelligens, vilket det här ändå komma uppfattas som, men sak samma, jag vill försvara oss som har en barnslig humor. Jag hävdar att prutthumor är helt okej. Nu är det ju inte så att jag går runt med både pruttkudde och pruttpistol i handväskan och enbart skrattar åt pruttar, men visst gillar jag (även) infantil humor.

Mitt favoritavsnitt i South Park var det där en orkester hittade en brun ton som när den spelades förorsakade öde och elände i var mans byxa. Det är väldigt roligt enligt mig.  Och kanske det är extra roligt just för att man inte skall tycka att det är roligt, för att det inte är helt passande att en medelålders dam gillar prutthumor. Detta gör att jag känner mig som en medlem av en liten lustig grupp. Och alla andra får lov att höra till den andra gruppen som inte gillar prutthumor. Observera att det inte är något fel med det heller, det är bara skönt att ibland få känna släktskap med andra, det behöver inte innebära att man ser ned på dem som inte hör till den egna gruppen. Om något är det väl andra som ser ned på min lilla bruna grupp, eller skall vi säga klick.

Hur är det med dig? Gillar du prutthumor och gör du det då i största hemlighet? Eller har du med pruttkudden på varje styrelsemöte?

Lasso handlar denna vecka om tarmen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln