Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa vill ha nytt liv i busstationen

Från 2016
Busstationen i Lovisa
Bildtext Arkivbild av Lovisa busstation.
Bild: Yle/Sune Bergström

Matkahuoltos före detta lokaler i Lovisa busstation står tomma sedan R-kiosken tog över servicen vid årsskiftet. Nu vill staden utveckla busstationen med omnejd.

I början av året tog R-kiosken på Brandensteinsgatan i Lovisa över Matkahuoltos tjänster av Lovisa stad. Sedan dess har Matkahuoltos lokaler i busstationen stått tomma.

Såväl busschaufförer som kunder har kritiserat flytten i och med att det tidvis innebär att trafiken utanför R-kiosken stockas.

R-kiosk i Lovisa
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Kritiken har nu lett till att Lovisa stad vill utveckla busstationen. Det finns flera olika alternativ.

Vad gäller Matkahuolto kan R-kiosken fortsätta med uppdraget, Lovisa kan ta över uppgifterna på nytt så att Matkahuolto flyttar tillbaka till busstationen, eller så flyttar Matkahuolto till ett nytt ställe, som exempelvis till västra infarten.

Lovisa kan också själv utveckla ett bredare servicekoncept för busstationen med målet att liva upp området eller att grunda ett bolag och samarbeta med en professionell utvecklare.

Posintra fortsätter med projektet

Steg ett är att fundera på enligt vilka kriterier busstationen med omnejd ska utvecklas. Stadsstyrelsen har beslutat att ge över rodret åt Posintra.

Posintra ska göra upp en noggrannare plan för hur man kan gå vidare med projektet och kartlägga möjligheterna till samarbete med fastighetsutvecklare.

Busstationen i Lovisa byggdes 1943. Den postfunktionalistiska stilen har bevarats under årens lopp.

Diskussion om artikeln