Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bränderna i Kanada hotar oljeanläggning

Från 2016
Bild tagen från ett evakueringsflyg visar omfattningen av skogsbranden i Alberta 8.5.2017
Bild: EPA/CPL ROD DOUCET / CANADIAN ARMED FORCES

Den enorma skogsbranden i Kanada hotar nu en av världens största fyndigheter av oljesand.

Omkring 12 000 oljearbetare har fått order om att lämna sina läger eftersom skogsbranden närmar sig med en hastighet på 30 till 40 meter per minut.

För omkring två veckor sedan evakuerades närmare 90 000 invånare från Fort McMurray undan branden. Samtidigt tvingades flera oljesandsanläggningar norr om staden stoppa sin produktion.

Under de senaste dagarna hade flera bolag börjat starta upp produktionen igen, men nu har elden tagit en annan riktning. Brandmännen kämpar nu med att hindra den från att sprida sig till anläggningarna.

Regionen har den tredje största oljereserven i världen, efter Saudiarabien och Venezuela. Metoden att utvinna oljesand är mycket kritiserad eftersom processen genererar mångdubbelt mer växthusgaser per fat färdig produkt jämfört med processen att raffinera råolja.

Urusel luftkvalitet

Brandmännen lyckades rädda omkring 90 procent av Fort McMurray men omkring 2 500 byggnader förstördes.

Invånarna har fortfarande inte fått återvända hem. Det beror dels på att faran inte är över men också på att luftkvaliteten är kritiskt dålig.

- Hälsoindexet för luftkvaliteten är normalt ett till tio, där tio är det sämsta. På måndag morgon var utslaget 38, sade delstaten Albertas premiärminister Rachel Notley.

Enorm skogsbrand i Kanada 4 maj 2016 - en hel stad evakuerades.
Bild: Yle