Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Gatustafetten på Stafettkarnevalen

Från 2016
Gatustafetter 1995 - Spela upp på Arenan

Gatustafetten är den tyngsta stafetten av alla. Men det stör inte barnen som springer. I början löpte endast pojkar gatustafett, men från 2013 har också flickor på andra stadiet fått springa gatustafetten.

Från början var det endast pojkar som löpte i terrängen. Stafetten löptes av pojkar från lågstadiet (stora och små skolor i skilda tävlingar), högstadier samt gymnasier och fackskolor. I synnerhet när de stora lågstadieskolorna startar är det trångt.

I terrängen står killarna och väntar då gatustafetten börjar. Det finns inget annat att göra än att stretcha och värma upp sig tills kamraterna kommer.

Sträckorna är olika långa, vissa med uppförsbackar, vissa neråt, och den sista sträckan på stadion kan vara avgörande om många löper jämnt.

Gymnasier gatustafett 1988 - Spela upp på Arenan
Lågstadier gatustafett 1988 - Spela upp på Arenan

Vöra samgymnasium är favoriten i gatustafetten för gymnasier 1988. Och man löper starkt. Men Vöråkillarna blir slagna av Borgå gymnasium, som tar sin första gatustafettmedalj någonsin. Gymnasiet Lärkan förvaltar sin tradition att man inte behöver skynda sig så mycket.

Borgåpojkarna sammanfattar sin dröm efter segern: "Jos saisi kerran kuussa" (Om man skulle få en gång i månaden).

Nittio pojkar i lågstadieklasserna startar 1988. I startens trängsel är det svårt att hushålla med krafterna, som behövs på de långa banorna mellan 670 och 840 meter. Lagmans från Jakobstad vinner överlägset för andra året i rad. Och i de små skolornas klass är det Harrström från Korsnäs som vinner.

Gatustafett i alla kategorier 1990 - Spela upp på Arenan

Högstadiepojkarnas gatustafett 1990 börjag med en lång etapp som löps i duggregn. Sursik kommer först in på stadion, men Kyrkslätt och Vasa går förbi. Kyrkslätt vinner, Vasa får silver och Sursik brons.

Sedan ser vi lågstadiepojkarna löpa i terrängen. Yttermark vinner de stora skolorna och Harrström, Korsnäs de små skolorna igen.

Och så är det finalen i gatustafett 1990 för gymnasie- och fackskolor. Här är Vöra samgymnasium favoriten igen. Och Vörå löper starkt, vinner och gör karnevalrekord med tiden 12:06:42. Borgå blir tvåa, Nykarleby trea.

Gatustafetter 1994 i Vasa - Spela upp på Arenan
Lågstadier gatustafett - Spela upp på Arenan
Gymnasier gatustafett - Spela upp på Arenan

Kråkö vinner 2000 som en klar etta från de små lågstadierna. Som en bra tvåa kommer Dalsbruk och på tredje plats Forsby. I de större lågstadiernas gatustafett deltog hela 111 lag. Purmo hade satsat mycket och det ledde till en seger före Övermalax och Seminarieskolan.

Från gymnasiernas gatustafett 2000 fattades förra årets vinnare, Ekenäs. Trots det blev tävlingen hård. Segraren bland gymnasierna blev Vörå med en knapp sekund före Karleby. På en tredje plats kom Grankulla.

Lågstadier gatustafett - Spela upp på Arenan
Högstadier gatustafett - Spela upp på Arenan

I det första klippet börjar vi med lågstadier, småskolor, där tre österbottniska skolor tar medaljer. Jacob Svedman från Pjelax, Närpes löper förbi Rejpelt på stadion. Rejpelt tar silver och Petalax brons.

När de stora lågstadieskolorna startar är det trångt med 134 lag som löper iväg. Kyrkfjärden från Ingå vinner. Det är inget fel på att vinna, menar pojkarna. Blomängen från Helsingfors och Oxhamn från Jakobstad tar också medalj.

Sällan har det varit så jämnt och starkt då en mängd killar löper in på stadion. Ett fjärde stafettkarnevalsrekord slås då Kristinestad vinner med 8:21:5.

Gatustafetter 2013 - Spela upp på Arenan

Från 2013 har också flickor på andra stadiet fått springa gatustafetten.

Gatustafetter 2015 - Spela upp på Arenan
Högstadielickorna tog hem ännu ett masstafettsguld till Winellska skolan.

Stafettkarnevalen i åttio klipp – från växlingsdramatik till hejarklacksjubel

Res genom Stafettkarnevalens många tävlingar och decennier.

Diskussion om artikeln