Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bokrecension: Nike Markelius – sårbar och tuff, men ingen strultant

Från 2016
Nike Markelius.
Bildtext Nike Markelius.
Bild: Wikimedia commons / Ailí Markelius

Honoré de Balzac sade en gång att ”Kvinnan är starkare genom sin känsla än mannen genom sin styrka.” Det passar mer än väl in på Nike Markelius.

Hennes självbiografi Trumslag hjärtslag är en stolt berättelse om musikens eviga glädje, individens känslosamma kamp mot det gnisslande samhällsmaskineriet och – hur himla härligt det kan vara att leva.

Mycket mera än musiker

Nike Markelius blev först känd som trummis i new wave-gruppen Tant Strul. Under 1980-talets första hälft var Tant Strul ett betydande och uppmärksammat band i sin genre. Sedan blev det mera musik med främst Nike & Röda Orkestern.

Men Nike Markelius är inte enbart musiker. Hon är även kompositör, textförfattare, sångerska, skribent, krönikör och artikelförfattare.

Det är ändå med musiken Nike Markelius blivit mest känd. Hon var en del av den inre kärnan när punken och ny våg-musiken utvecklades i Stockholm och Sverige under slutet av 1970-talet.

Hon till och med sällskapade med trummisen Gurra i Ebba Grön och hade även kommit med på konvolutbilden till deras debutalbum We're Only In It For The Drugs om hon inte just då hade varit tvungen att gå på toaletten.

Insatt och fascinerande

Nike Markelius självbiografi Trumslag hjärtslag bjuder på en sällsynt insatt och fascinerande bild av hur det svenska undergroundmusiklivet har levt och utvecklats ända till idag.

Pärmen till Nike Markelius självbiografi Trumslag hjärtslag.
Bild: YLE / Dan Eskil Jansson

Men även hur otroligt svårt det är att klara sig på enbart musiken trots hyllande recensioner och en jublande publik. Hur himla motigt det kan vara för en kvinnlig rockmusiker att slå sig fram i en bransch som än idag är väldigt mansdominerad.

Och hur handikappande en sjukdom kan vara. För när Nike drabbades av en kronisk sjukdom blev det extra tungt att vara ensamförsörjande mamma till två döttrar.

Borde vara frisk för att vara sjuk

Trumslag hjärtslag ger bra exempel på den eviga sanningen att man borde vara frisk för att vara sjuk. När systemet sakta men säkert tar bort ens människovärde, lust att arbeta och vilja att tillföra samhället det man kan sina sjukdomar och bekymmer till trots.

Och man bara får lust att ge upp när allting är så onödigt krångligt.

Nike Markelius visar hur den enskilda människan orkar kämpa på även om man ideligen stöter på tunga motgångar och byråkratiska idiotier. Hur det någonstans finns en inre kraft som får en att fightas vidare även när man egentligen inte längre orkar.

Svårt att vara kreativ

Nike Markelius återkommer flera gånger till hur hon tvingas ta vanliga jobb vid sidan av musiken för att få hyran och räkningarna betalda. Hon beskriver väl hur svårt det är att kunna vara kreativ när den största delen av ens tid och energi går åt till att överleva och fixa vardagen för familjen.

Hon gör det ändå utan att bli alltför patetiskt känslosam, utan lyckas hålla lagom distans till det hela. Hon är ändå inte rädd för att kalla en spade för en spade när så behövs.

Själbiografi

Att kalla Trumslag hjärtslag enbart för en självbiografi är egentligen bara halva sanningen. Det finns stunder i boken som gör att den snarare borde kallas en själbiografi.

Markelius har mycket känsla i sin text och hon blottar sig själv på ett sällsynt öppet och självutlämnande sätt. Trots att jag aldrig träffat henne personligen känns det ändå som om jag efter att ha läst boken kände henne bättre än många av mina bekanta.

Visserligen finns det passager där hon blir snudd på för personlig. Jag är inte säker på att jag hade behövt ta del av alla intima detaljer i hennes privatliv, om pojkvänner och barnafödande. Å andra sidan ger just de delarna ett mer autentiskt intryck även åt den övriga texten, så de fyller förstås sin funktion på det sättet om inte annat.

Fakta om boken:

Författare: Nike Markelius
Titel: Trumslag hjärtslag
Utgiven: februari 2016
Förlag: Modernista
Vitsord: 3,5 / 5
Band med Nike Markelius: Tant Strul, Nike & Röda Orkestern, Nike Gurra, Aunt Fuzz, Juka Soma & the Future of Chemistry

Efter att ha läst boken Trumslag hjärtslag kom jag att tänka på ett citat även av Marie du Deffand (1697-1780): ”Kvinnor är aldrig starkare än när de väpnar sig med sina svagheter.”

Det kunde ha sagts om Nike Markelius. Den förmodligen tuffaste kvinna jag aldrig träffat.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln