Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Slå Kanada och Danmark är enda hindret för finalhelg

Från 2016
Uppdaterad 17.05.2016 17:04.
Corey Perry, Matt Duchene och resten av det kanadensiska laget blir en tuff uppgift för Finland.
Bildtext Corey Perry, Matt Duchene och resten av det kanadensiska laget blir en tuff uppgift för Finland.
Bild: /All Over Press

Finlands väg mot VM-medalj kan bli väldigt mycket enklare i kväll. En seger över Kanada ger första plats i gruppen och Danmark i kvarten. Vid förlust väntar Sverige eller Ryssland redan på torsdag.

Kanada–Finland

S:t Petersburg, kl. 20.15.
Följ med och delta i chatten på Yle Sportens webbplats med Mats Ahlnäs och Christoffer Herberts från klockan 19.45.

Finlands förutsättningar:

Att Tjeckien slog Schweiz med 5–4 i tisdagens tidiga match i den andra gruppen rätade ut en del av frågetecknen inför fortsättningen. Vinnaren av dagens match mellan Finland och Kanada möter Danmark i kvartsfinal på torsdag, och får garanterat stanna i S:t Petersburg. För förloraren väntar Sverige i S:t Petersburg – eller Ryssland i Moskva.

Det gör att fjolårets spekulationer är onödiga i år. I fjol hade det i slutändan varit bättre för lejonen att förlora den sista gruppspelsmatchen, nu är det seger och en mycket behagligare väg mot finalhelgen som gäller.

Lätt blir det givetvis inte. Likt Finland har Kanada maximala 18 poäng. Lagen har mött samma sex motståndare och bara mot Tyskland har Finland tagit en enklare seger än kanadensarna.

Lagen har en hel del likheter. På pappret är den kanadensiska backbesättningen inte särskilt stark, men lönnlöven har bara släppt in fyra mål på sex matcher. Finland är i samma situation, och har bara släppt in sex. Bägge lagens spel i specialsituationer är också utmärkt. Finland har VM:s bästa powerplay och näst bästa boxplay, Kanada har turneringens bästa boxplay och fjärde bästa powerplay.

Kari Jalonen är förståeligt nog nöjd med Finlands VM hittills och den enda ändringen jämfört med matchen mot Slovakien på söndag är att Mikko Koskinen är tillbaka mellan stolparna.

Kanadas förutsättningar:

Rent tabellmässigt identiska med lejonens. Att uppmärksamheten på hemmaplan är allt annat än jämförbar är en annan historia.

Fjolårets succé har ändå höjt på intresset för VM i Kanada. Också i år är truppens anfall stjärnspäckat och antalet kanadensiska journalister som följer med laget i Europa är aningen större än för några år sedan. Kanada har på ett imponerande sätt lyckats anpassa sitt spel till VM-rinkarna, i år med Carolinatränaren Bill Peters som chefstränare.

Ingen av de 16 spelarna som tagits ut till Kanadas lag i World Cup finns med, däremot ett halvdussin lirare som på allvar ännu kämpar om en plats i höstens lag. Det garanterar att årets Kanadatrupp inte kommer att ligga på latsidan, utan de regerande mästarna har fortsatt med fjolårets samvetsgranna slit.

Håll ett öga på:

Corey Perry.
Tillförde väldigt mycket tyngd och trovärdighet till Kanadas VM-satsning när han valde att tacka ja. Dubbel olympisk guldmedaljör, med i Kanadas trupper både i Vancouver 2010 och i Sotji 2014.

Har de senaste sex säsongerna konsekvent varit Anaheims bästa målskytt, gjorde 34 mål den gångna säsongen.

Blev juniorvärldsmästare 2005 och Stanley Cup-mästare 2007, blir medlem i den högst exklusiva ”kvadruppelguldklubben” om han som kapten leder sitt Kanada till VM-guld i veckan. De två tidigare gångerna som Perry spelat VM har lönnlöven åkt ur i kvarten, 2010 och 2012.

Taylor Hall.
Edmontonyttern har en stor personlig målsättning under VM-veckorna: att spela till sig en plats i Kanadas World Cup-trupp. Han inlett starkt i S:t Petersburg med sex mål på lika många matcher. Världsmästare i fjol i Prag då han också valdes in i turneringens All star-lag.

Plockades som första spelare av alla i draften 2010 men har på sex säsonger inte lyckats göra Oilers till ett slutspelslag, trots att han själv bidragit med poängen 132+196=328 på 381 matcher.

Inbördes matcher:

50-50 det senaste i decenniet i VM-sammanhang. 3–3 i segrar på de senaste sex matcherna.

I bronsmatchen i VM 2006 sopade Finland banan med Kanada och vann med 5–0. Året efter vann kanadensarna VM-finalen i Moskva med 4–2. 2008 föll Finland i gruppspelet med 3–6 men 2009 blev det finländsk seger med 4–3.

2012 i Helsingforsarenan vann Kanada en gruppmatch med 5–3 och för två år sedan i Minsk vann Finland i kvartsfinalen med 3–2.

Visste du att:

Finlands seger i kvarten i Minsk är faktiskt Kanadas senaste förlust i en VM-match, efter det har Kanada sexton raka segrar. De rödvita vann samtliga tio matcher i fjol och har inlett med sex trepoängare i rad i år. Målskillnaden är minst sagt imponerande, 100-16.

Men också för 726 dagar sedan i Vitryssland hade Kanada ett på pappret bättre lag än Finland. Då drog Erkka Westerlunds mannar ändå det längre strået efter mål av Olli Palola, Juuso Hietanen och Iiro Pakarinen.

Finlands laguppställning:

Jussi Jokinen – Aleksander Barkov – Patrik Laine
Mikael Granlund – Mikko Koivu – Leo Komarov
Mika Pyörälä – Jarno Koskiranta – Sebastian Aho
Antti Pihlström – Tomi Sallinen – Mikko Rantanen
Jani Lajunen

Esa Lindell – Ville Pokka
Topi Jaakola – Juuso Hietanen
Atte Ohtamaa – Lasse Kukkonen
Tommi Kivistö

Mikko Koskinen
(Juuse Saros)

Herberts tips:

En seger sitter så klart fint, men en förlust är på inget sätt en katastrof för något av lagen. Borde bädda för en fartfylld och underhållande hockeykväll.

Kan gå hur som helst, kryss är mycket möjligt, men utifrån VM-insatserna hittills är lönnlöven favoriter. 3–2 till Kanada och Tre Kronor som kvartsfinalmotståndare för Finland.

Diskussion om artikeln