Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turister lade nyfödd bison i bakluckan - kalven måste avlivas

Från 2016
Arkivbild.
Bildtext Arkivbild.
Bild: EPA/MARCIN BIELECKI POLAND OUT

Nationalparken Yellowstone i USA måste avliva en bisonkalv som två turister hade tagit med i sin bil.

Turisterna hittade en nyfödd bisonkalv och körde den till ett av centren där parkvårdarna jobbar eftersom de tyckte att kalven såg ensam och illa medtagen ut.

Parkvårdarna försökte i en veckas tid förgäves återförena ungen med flocken.

- Bisonkalven avlivades eftersom den övergavs och orsakade fara genom att kontinuerligt närma sig människor och bilar, skrev parken i ett pressmeddelande.

Parken uppger att ungen måste avlivas eftersom man inte hade resurser att sköta om den. Den kunde inte skickas till någon annan park eftersom bisonoxarna bär på infektionssjukdomen brucellos och därför måste hållas i karantän i månader.

Turisterna ålades att betala 110 dollar i böter. Händelsen har väckt arga reaktioner på sociala medier.

Bryter mot reglerna

Turister som besöker naturparken uppmanas hålla sig minst 25 yard (23 meter) från djuren. Trots det hämtar turister med jämna mellanrum vilda djur till parkförvaltningen.

Det har också förekommit fall där turister har klappat bisonoxar och tagit bilder med dem.

- I år har vi lagt till översättningar av säkerhetsskyltningen och försett parken med tidningar översatta till flera olika språk, skrev parken i pressmeddelandet.

Parken påminner att det i många fall kan vara farligt också för turisterna själva eftersom fullvuxna djur kan gå till attack för att försvara sina kalvar.

Parkförvaltningen hoppas att andra turister tar lärdom av avlivningen och undviker att själva göra de vilda djuren björntjänster.