Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Geocaching kul hobby för hela familjen

Från 2016
Uppdaterad 24.05.2016 13:02.
En plåtlåda undangömd under några gråstenar ute i naturen.
Bildtext Så här kan en vanlig geocache-gömma se ut.
Bild: Yle/Elin Skagersten-Ström

Vem gillar inte att gå på skattjakt? Vill man hitta en hobby som förenar hela familjen kan geocaching vara ett roligt alternativ. Allt som behövs är en gps och den är oftast inbyggd i dagens mobiler.

Geocaching går i all sin enkelhet ut på att med hjälp av koordinater hitta en geocache-burk som är gömd ute i naturen. Med hjälp av en gps eller en inbyggd gps i en smarttelefon eller surfplatta tar man sig fram till den rätta platsen där en burk är gömd. Inuti burken finns en loggbok där man skriver upp dagens datum och sitt alias.

Börja så här

Det första man ska göra om man vill testa geocaching är att registrera sig i det internationella nätverket. Där hittar man på det alias som man använder i loggböckerna. På samma hemsida finns också hela världens geocacher registrerade. Man kan börja med att leta upp en geocache i sin närmiljö och ge sig ut på sin första skattjakt. Precis som i all skattjakt gäller det att vara lite hemlighetsfull för att inga oinvigda förbipasserande, så kallade mugglare, ska upptäcka geocachegömman. När man gjort sitt fynd ska man också registrera det i loggen på nätet.

Det lönar sig också att registrera sig i det finska och det svenska nätverket för att få information om träffar och evenemang för geocachare och för att få tillgång till deras forum där man kan få hjälp och svar på sina frågor.

Det finns flera olika appar för geocaching. Vissa är gratis men kan ha kostnader för att låsa upp flera funktioner. Groundspeak som står bakom geocaching.com har en egen app som delvis är gratis, men det finns många fler på marknaden.

En öppnad geocaching-burk med ett litet anteckningshäfte, pennor, en nyckeling och en tyggroda.
Bildtext En geocache ska alltid innehålla en loggbok, pennor och bytessaker är en bonus.
Bild: Yle/Elin Skagersten-Ström

Olika sorters geocacher

Det finns många olika sorters gömmor. En del är anpassade för cyklister, andra finns bara en kort promenad längs en stig. Vissa gömmor är placerade i närheten av en trevlig picknickplats - så man kan göra skattletandet till en trevlig utflykt till en helt ny plats. Har man barn som gillar gåtor och problem finns det geocacher som är som små mysterier som ska lösas i flera steg. Har man yngre barn med sig kan man ta med sig en liten bytessak, t.ex. en liten leksak eller ett fint suddgummi. I vissa geocacher finns detnämligen småprylar som man kan byta till sig.

Gör en egen gömma

När man har varit på skattjakt några gånger kanske man blir sugen på att göra en egen geocache. Det viktigaste att tänka på är platsen, finns det något ställe som man känner till som är speciellt fint - en vacker bäck, en spännande grotta, en undangömd glänta i skogen som man vill att flera ska få uppleva så ska man välja att gömma sin burk där. Det gäller att vara noga med att det inte finns en annan geocache gömd för nära. Sedan kan man fundera på själva burken man ska gömma. Ska den vara liten eller stor, vill man ha ett speciellt tema? Det viktigaste att tänka på är att burken är vattentät och att den åtminstone ska innehålla en loggbok. Sen kan man välja hur mycket man vill kamouflera den eller om man vill att den ska vara lätt att hitta när man väl navigerat sig till destinationen. Flera regler och anvisningar finns på geocaching.com och det finns massor med tips och inspiration på nätet.

Vitsippsbacke i en skogsglänta med mossbelupna stenar i bakgrunden.
Bildtext Yle Strömsö-geocachen är gömd på vitsippsbacken.
Bild: Yle/Elin Skagersten-Ström

Geocaching för alla smaker

Det finns geocacher gömda nästan över hela jorden, på avlägsna platser, i världsberömda byggnader, som kräver att man löser ett svårt problem eller att man vågar gå in i en djup, mörk grotta. Oberoende om man gillar punk, Harry Potter eller golf kan man hitta en geocache kopplad till just det intresset. En av Finlands flitigare geocachare är Kimmo Penttala och hans stora passion just nu är att klättra i träd med klätterutrustning för att logga och gömma burkar. Stundvis har han varit så ivrig att han gett sig ut för att leta nya burkar mitt i natten, för att få vara den första som skriver i loggboken. Han rekommenderar geocaching eftersom man får upptäcka många trevliga platser i sin närmiljö och för att det är så inspirerande att en okänd människa frivilligt har lagt ner tid och energi för andra ska få en trevlig upplevelse.