Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotals döda i ny serie bombdåd i Bagdad

Från 2016
Bagdad.

Tiotals människor har dödats i en ny serie förödande attacker i den irakiska huvudstaden.

Sjukvårdskällor uppger att åtminstone 69 personer har dödats och omkring hundra personer har skadats i separata bombdåd.

Den mest förödande explosionen inträffade när en kvinnlig självmordsbombare slog till mot en marknadsplats i den shiamuslimska stadsdelen Shaab i norra Bagdad. Extremiströrelsen IS har sagt att den låg bakom attacken.

En annan bomb detonerade på en marknad i det närliggande shiamuslimska området Sadr City och den tredje i Rashid i de södra delarna av staden.

IS tidigare utfört flera bombningar i och omkring Bagdad. Den senaste veckan har ett hundratal människor dödats i gruppens attacker.

USA: IS fortsätter tappa mark

Samtidigt uppger det amerikanska försvarsministerit Pentagon att IS nu har förlorat nästan hälften av de områden som gruppen har kontrollerat i Irak.

- I Irak har ungefär 45 procent av det område som IS tidigare kontrollerade återtagits. I Syrien är det mellan 16 och 20 procent, sade Pentagons talesman Peter Cook till AFP.

Kurder och irakiska regeringsstyrkor har med stöd av USA återtagit städerna Ramadi och Heet, men IS kontrollerar fortfarande till exempel Mosul och Fallujah.

USA har fått kritik för sitt sätt att mäta jihadisternas fram- eller motgångar eftersom det ofta är svårt att avgöra exakt vem som kontrollerar vad.

Experter påpekar också att IS taktik går ut på snabba attacker och omgrupperingar mellan olika områden och inte att kontrollera så stora områden som möjligt.