Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty om skärpta asylregler: Regeringen ville försämra möjligheter till skydd

Från 2016
Uppdaterad 18.05.2016 18:01.
Stängsel vid gränsen mellan Grekland och Makedonien, nära den grekiska byn Idomeni.
Bildtext Migranter stoppades av taggtrådsstängsel på gränsen mellan Grekland och Makedonien i början av året.
Bild: EPA/NIKOLAS GIAKOUMIDIS

Från och med måndagen finns det bara två typer av uppehållstillstånd i Finland: asyl och alternativt skydd. Humanitärt skydd går inte längre att få, samtidigt som det blir svårare att få alternativt skydd.

I Finland fanns det fram till måndagen tre olika former av uppehållstillstånd – asyl, alternativt skydd och humanitärt skydd.

Humanitärt skydd kunde beviljas om det inte fanns ett direkt hot mot individen, men om situationen i ursprungslandet i allmänhet var så kaotisk att en människa ansågs vara i fara om den återvände till hemlandet.

Det gällde också ett land som drabbats av en miljökatastrof. Nu går det inte längre att få skydd i Finland på de grunderna.

Former av uppehållstillstånd i Finland

Orsaken att den tas bort är att Finland vill vara på samma nivå som andra EU-länder. EU förutsätter att medlemsländerna har asyl och alternativt skydd, övriga kategorier är valfria.

Vill man alltså se till att det kommer färre människor till Finland, Jorma Vuorio, överdirektör vid migrationsenheten vid Inrikesministeriet?

– Jag skulle snarare säga att vi inte vill att Finland ska vara mer lockande än något annat land när det gäller asylsystemet, säger Vuorio.

Några tusen har fått humanitärt skydd

Finland införde humanitärt skydd år 2010, och det är något hundratal per år som har fått uppehållstillstånd på de grunderna, främst irakier och somalier.

När deras tillstånd går ut kommer de inte att kunna få det förnyat, om de inte beviljas asyl eller sekundärt skydd. Arbete, studier, näringsidkande och familjeband till Finland kan också ge dem förnyat uppehållstillstånd.

– I flera fall var det gränsfall mellan alternativt och humanitärt skydd. Då fick de humanitärt skydd. I gränsfallen skulle alternativt skydd ha varit det man borde ha gett dem, säger Susanna Mehtonen, juridisk rådgivare på människorättsorganisationen Amnesty.

De som väntar på besked berörs också – om man för en vecka sedan skulle ha haft rätt till humanitärt skydd går det idag inte längre att få.

– Färre än tidigare kommer att få stanna här, säger Jaana Vuorio, överdirektör på Migrationsverket. Man följer Sveriges exempel. Vi har kollat vem i Sverige som får uppehållstillstånd och försöker matcha det, fortsätter hon.

"Säkert i Irak, Somalia och Afghanistan"

Samtidigt blir det nu också svårare att nu få alternativt skydd, den andra uppehållstillståndskategorin. På begäran av regeringen kollar Migrationsverket säkerhetsläget i Afghanistan, Somalia och Irak var sjätte månad, och enligt den senaste utredningen anser migrationsverket att säkerhetsläget där har blivit bättre.

– Vi ser på varje fall individuellt, men om det inte finns ett direkt hot mot individen anser vi nu att det är tryggt att återvända till Somalias huvudstad Mogadishu, säger Jaana Vuorio.

Jaana Vuorio är Migrationsverkets överdirektör
Bildtext Jaana Vuorio, överdirektör för Migrationsverket, säger att det är tryggt att återvända till Irak, Somalia och Afghanistan.
Bild: Yle/Anna Savonius

När regeringen behandlade förslaget till förändring i utlänningslagen och det röstades om den i riksdagen under hösten, poängterade Inrikesministeriet att man inte vill försämra någons rättigheter till skydd.

I och med lagändringen försvinner den humanitära skyddskategorin helt, samtidigt som det blir svårare att få alternativt skydd.

Det är klart att skyddet försämras, säger Susanna Mehtonen, juridisk rådgivare på Amnesty.

– Det fanns helt klart ett visst mål med det här lagförslaget. Det var inte att harmonisera asylreglerna inom EU, utan det var att ge en signal åt människor från Somalia, Irak och Afghanistan att de inte kommer att få skydd i Finland, och också att ta bort skyddet från dem som redan har det, säger Susanna Mehtonen.

Finländare ska inte resa till Somalia, Irak och Afghanistan

I Migrationsverkets pressmeddelande står det:

”Migrationsverket anser att det i dagsläget är möjligt att återvända till samtliga områden i Afghanistan, Irak och Somalia utan att de väpnade konflikter som förekommer där i sig utgör en fara för en person endast på grund av hans eller hennes närvaro."

"Säkerhetsläget har under de senaste månaderna småningom förbättrats i samtliga tre länder, även om situationen kan ha försämrats tidvis i vissa enskilda områden.”

På tisdagen dödades tiotals människor i ett bombattentat i Iraks huvudstad Bagdad, där IS har utfört flera attacker under de senaste veckorna. Den senaste veckan har ett hundratal personer dödats i bombattacker i Bagdad.

Utrikesministeriet avråder finländare från alla resor till Somalia, Irak och Afghanistan.