Äppel och glaserad gris
Filip Langhoffs ugnsstekta grissida är glaserad med äppelblomssirap och serveras med nykål och äpplen. Påbörja rimning föregående dag, det övriga lagas som litet finare husmanskost.
Äppel och glaserad gris
Mängd: 4 personer
Tillagningstid: 200 min, varav förberedelser 0 min
Ingredienser
- 2 st äpple
- 12 st minilökar
- 0.5 st nykål
- smör
- salt
- 1 kilogram (kg) grissida
- 1 liter (l) saltlag - 5%
- 0.5 liter (l) äppeljuice
- 0.5 liter (l) buljong
- 1 st lök - stor
- 2 matsked (msk) äppelblomssirap - eller honung
- salt
- peppar
Instruktioner
Grissida
Renskär grissidan och låt den ligga i saltlag (5 %) i 12 timmar.
Skölj den noggrant och lägg den i en ugnsfast form.
Krydda med peppar och gnid in äppelblomssirapen. Snitta fettet på köttet.
Skiva löken och lägg den i formen med grisen, juicen och buljongen.
Bräsera i ugnen i 120 grader cirka tre-fyra timmar.
Kyl ned och skiva i tjocka skivor.
Stek snabbt skivorna gyllenbruna på hög värme.
Pensla med äppelblomssirap och ställ in i ugnen i 180 grader i ett par minuter.
Äpplen
Koka ihop bräseringslagen, men var försiktig så att den inte blir för salt.
Skala och skär äpplena i bitar.
Stek löken i litet smör på låg värme. När den börjar bli klar, höj till hög värme och lägg i äppelbitarna.
Bryt nykålen i bitar och blanda den med löken och äppelbitarna.
Slå över bräseringslagen.
Smaka av med salt och peppar.
Relaterat till programmet
-
Lamm - milt i smaken och i hjärtat
17.6.2016 -
Kräfta - tio ben och stor stjärt
26.5.2016 -
Äpple - allt annat än förbjuden frukt
19.5.2016 -
Gräsand - fet favorit bland sjöfåglar
11.5.2016