Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Silorna i Vasa åker på utlåtanderunda

Från 2016
Uppdaterad 18.05.2016 16:31.
Toppen av silorna som står intill Academill i Vasa sett från Museigatan.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Silorna i Vasa återkommer till politikerna i Vasa följande gång när utlåtanderundan är överstökad och det torde ske på hösten. Stadsstyrelsens planeringsektion godkände på tisdagkväll att de olika utkasten läggs fram till påseende.

Alternativ 1 innebär att silorna bevaras, de två övriga alternativen är att silorna rivs och ersätts av nya byggnader. Nybygget blir antingen en separat byggnad eller i direkt anslutning till Åbo Akademis fastighet om skyddsbeslutet småningom kan hävas.

Museiverkets utlåtande väger tungt

Silorna i Vasa är skyddade och får i dagens läge inte rivas. Museiverket har gett tillåtelse för rivning av silor i i Uleåborg men inte i St. Michel i liknande fall.

- Det är en intressant fråga, vi får se hur det går i Vasa, lyckas det eller inte att få ett rivningsbeslut godkänt, säger planeringssektionens ordförande Raija Kujanpää (Saml).

För ett år sedan godkände stadsstyrelsen i Vasa en planeändring som gör det möjligt att riva silorna. Det satte bollen i rullning säger Kujanpää och nu hoppas man på att Museiverket ska tillåta en rivning.

- Vi är alla glada att det händer nånting, det är bara synd att de är skyddade, det är en dödfödd idé att bevara dem, säger sektionsmedlemmen Ragnvald Blomfeldt (SFP).

Diskussion om artikeln