Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Små skillnader mellan Stubb och Orpo i första ordförandedebatt

Från 2016
Uppdaterad 18.05.2016 05:26.
Samlingspartiets Alexander Stubb, Elina Lepomäki och Petteri Orpo i Seinäjoki den 17 maj 2016.
Bildtext Alexander Stubb, Elina Lepomäki och Petteri Orpo i Seinäjoki den 17 maj 2016

Elina Lepomäki tog genast från början sin roll som den marknadsliberala utmanaren i kampen om Samlingspartiets partiordförandepost på allvar. I partiets första gemensamma kampanjdebatt i Seinäjoki på tisdagen var hennes spelöppningar fräna och många.

Lepomäki sade sig kunna tänka sig att skära i de välbärgades barnbidrag. Hon kan tänka sig att sänka skatter så att det till och med kan leda till låntagning.

Vidare vill Lepomäki sluta upp med allt statligt deltagande i företagsverksamhet, förutsatt att det inte finns något strategiskt syfte med statens roll. Posten kunde spjälkas upp.

På frågan om vad som borde göras med pengarna som frigörs genom försäljning av staglig egendom hade Lepomäki ett klart svar.

- De borde delas ut till folket.

Stubb och Orpo diplomatiska

Alexander Stubb och Petteri Orpo var under hela debatten klart mer försiktiga och diplomatiska i sina uttalanden än Lepomäki. Stubb och Orpo sitter båda med i regeringen, som i vår dryftar statens ägandepolitik.

Som ett svar på Lepomäkis utspel om att dela ut pengar till folket sade Stubb lätt skämtsamt att han inte som finansminister kan lova att pengarna delas ut till alla.

Orpo sade sig se behovet av en statlig roll också i framtiden.

- Då det uppstår försäljningsvinster borde de användas för att skapa tillväxt och arbetsplatser. Jag orkar tro att samhället har en roll här.

Alla för lokala avtal

Lepomäki ville veta hur de lokala avtalen, som hon så varmt förespråkar, hamnade på arbetsmarknadsparternas förhandlingsbord.

Stubb och Orpo försökte förklara att det i regeringen och på arbetsmarknaden finns fler än en part.

I sak var alla tre överens om att det behövs mer frihet på arbetsmarknaden och att Samlingspartiet kraftfullt måste driva större frihet och bättre möjligheter att ingå lokala avtal.

För Nato, utan folkomröstning

I Alexander Stubbs valprogram står det klart ut att Finlands plats är i försvarsalliansen Nato. Under debatten i Seinäjoki blev det klart att Samlingspartiet driver ett medlemskap oberoende vem av de tre kandidaterna som vinner valet.

Alla tre sade sig vilja att Finland ansöker om medlemskap under nästa valperiod.

Ingen sade sig kräva en folkomröstning om saken. Petteri Orpo sade att statsledningen och riksdagspartierna måste finna en ”tillräcklig” enighet om saken.

- Jag ser inte en folkomröstning som en nödvändighet, sa Stubb.

Stubb berömde motkandidater

Om Elina Lepomäki genast från början profilerade sig som ett alternativ var det svårare att hitta skillnader mellan Alexander Stubb och Petteri Orpo.

Stubb frågade till och med själv Orpo vad han skulle göra bättre som ordförande för Samlingspartiet.

- Det finns många saker i de strukturella reformerna och på arbetsmarknaden som vi måste driva på ett bättre sätt. Det är ännu tre år kvar av regeringsperioden, sa Orpo.

Stubb berömde under debatten sina motkandidater och sa att det går bra för Samlingspartiet oberoende vem som vinner valet.

Samlingspartiet väljer ordförande på partikongressen i Villmanstrand 10-12.6.

Diskussion om artikeln