Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump redo att förhandla med Kim Jong-un

Från 2016
Donald Trump intervjuas efter en tv-debatt i augusti 2015.
Bild: EPA/DAVID MAXWELL

Donald Trump kan tänka sig att förhandla med Nordkoreas ledare Kim Jong-un för att sätta stopp för Nordkoreas kärnvapenprogram.

Trumps förslag skulle innebära ett paradigmskifte i USA:s förhållande till Nordkorea.

Det republikanska partiets sannolika presidentkandidat avslöjade i inga detaljer om hur han skulle hantera Nordkorea, utom att han skulle vara redo att förhandla med Kim Jong-un.

- Jag skulle tala med honom. Jag skulle inte ha några som helst problem med det, sade Trump i en intervju för nyhetsbyrån Reuters.

Kim Jong Un talar till partikongressen i Pyongyang 7.5.2016
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-un
Bild: EPA/KCNA

Vill omförhandla klimatavtal

Donald Trump är också redo att gå stick i stäv med president Barack Obama i klimatfrågor. Obama var en av arkitekterna bakom det klimatavtal som undertecknades i december i Paris.

Trump vill omförhandla villkoren i avtalet, eftersom USA i hans tycke måste bära ett alltför stort lass jämfört med länder som Kina.

- Jag är inte ett fan av avtalet eftersom andra länder kommer att strunta i det. Kina kommer att ignorera det och Kina spyr ut koldioxidutsläpp, sade Trump.

- Jag kommer åtminstone att omförhandla villkoren. Åtminstone. Det är möjligt att jag gör mer än så.

Accepterar inte Rysslands närvaro i Ukraina

Sedan Trump lanserade sin presidentvalskampanj har han oftast hyllat Rysslands president Vladimir Putin. I december sade Trump att Putin är ”högt respekterad” och att USA och Ryssland borde samarbeta för att sätta stopp för Islamiska staten.

I intervjun för Reuters sade Trump emellertid att han inte kan acceptera Putins och Ryssland handlingar och närvaro i östra Ukraina.

- Jag gillar inte det. Jag gillar inte det över huvud taget, konstaterade han.

- Ganska snart vet jag om jag kommer att ha ett gott förhållande till Ryssland. Men skulle det inte vara trevligt om vi hade goda förhållanden till andra länder jämfört med hur de behandlar oss nu?

Diskussion om artikeln