Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Närpes centrum växer när Närpesgården rivs

Från 2016
Markus Wilson tittar in genom fönstret i Närpesgården
Bildtext Markus Wilson tittar in genom fönstret i Närpesgården som snart ska rivas för att ge plats för varuhus, bostäder och affärslokaler.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Närpes centrum bara fortsätter att utvecklas. Närpesgården rivs snart för att ge plats för varuhus, bostäder och affärslokaler kring torget i Närpes.

- Det förtätar stadsmiljön. Torget är ett vardagsrum i många stadsmiljöer och det strävar vi också efter, säger tekniska direktören Edd Grahn i Närpes.

På torsdag behandlas varuhuset Tokmannis bygglovsansökan som samtidigt innehåller ett rivningsbeslut för Närpesgården.

- Det är skönt att få bort skammen. Det blev mögeldrabbat och har stått och förfallit. Det växer träd där det inte ska, bland annat, säger Närpes ungdomsförenings ordförande Markus Wilson.

Också Wilson ser fram emot att torgmiljön förändras och får en starkare prägel som stadscentrum.

Markus Wilson
Bildtext Markus Wilson framför Närpesgården.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Började med rivning av bensinstation

Närpesgården byggdes 1976 efter att den gamla föreningslokalen brann. Då föreningen senare tog den ur bruk på grund av mögelproblem utsattes huset för vandalism.

När Närpesgården rivs är den en i raden av fastigheter som rivits under de senaste åren kring torget i staden.

Det började med att en bensinstation revs och att marken där den stod oljesanerades 2013. På platsen står i dag Mitt i stan-huset med hotell, biograf och kultursal, restaurang, friskvård, företagshotell och gym, med mera. Mitt i stan-huset invigdes i januari i fjol.

Restaurang Logen bakom Mitt i stan-huset revs i maj 2015. Där kommer man småningom att bygga Folkhälsans seniorhus med bostäder för äldre.

- Men det finns också ett ökat behov av bostäder generellt i centrala Närpes, säger Edd Grahn som berättar att flera byggprojekt är under planering.

Diskussion om artikeln