Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

WHO: Luften i Finland tredje renast i världen

Från 2016
Uppdaterad 18.05.2016 15:16.
Vy över lappland
Bildtext Luften i Lappland hör till den renaste i världen.
Bild: Yle

Luftkvaliteten i i Finland är tredje bäst i världen, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. Lappland hör till de renaste platserna i världen.

WHO har publicerat ett digert material om luftkvaliteten i världen. Bland annat har mängden små partiklar uppmätts i hundra olika länder under perioden 2008-2014.

Utöver Finland toppar Sverige, Island och Estland listan på de länder i Europa där luftkvaliteten är god då det gäller små partiklar. I global jämförelse befinner sig bland annat Kanada, Australien och Nya Zeeland i samma toppklass.

Länder med sämst luftkvalitet - det vill säga länder där de högsta partikelhalterna har uppmätts - finns i Mellanöstern, Fjärran Östern och i Afrika. Länder i dessa områden har partikelhalterna som är tio gånger högre i jämförelse med de länder som har de lägsta halterna. De värsta föroreningarna finns bland annat i Riad i Saudiarabien, Delhi i Indien, Bamenda i Kamerun, Baoding i Kina och i Peshawar i Pakistan.

Toppvärden vid mätstationen i Pallas

En av de platser där man uppmätt den renaste luften i världen är mätstationen på Sammaltunturi i Pallas. Hafnarfjordur på Island och Te Anau i Nya Zeeland ligger i samma klass.

Forskare Pia Anttila vid Meteorologiska institutet påpekar att man bör beakta att i mätresultaten i utvecklingsländer kan vara osäkra eftersom mätinstrumenten där inte alltid är helt pålitliga och antalet mätningar få.

- Utredningen pekar ändå på de stora problem med luftkvalitet som utvecklingsländerna brottas med. WHO:s riskvärden överskrids i över 2 000 städer. I miljonstäderna i vissa asiatiska och afrikanska länder är mängden människor som utsätts för luftföroreningar enorm, konstaterar Anttila.

Källa: Air pollution levels rising in many of the world’s poorest cities

Diskussion om artikeln