Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Möt Emil och Olivia - paret i transformation

Från 2016
Uppdaterad 10.10.2016 13:59.
Emil och Olivia: Emil & Olivia: Tidigt ultraljud med dåliga nyheter - Spela upp på Arenan

I Svenska Yles nya vloggserie får vi följa transmannen Emil och hans fru Olivia i deras längtan efter barn.

Emil och Olivia är ett helt vanligt ungt och urbant par. De bor ihop i en stor etta i Berghäll i Helsingfors. De jobbar, studerar och har en labrador som heter Nada.

Redan från början av sitt förhållande har Emil och Olivia pratat om barn. Att bilda familj är något som alltid varit viktigt och naturligt för dem.

Men att skaffa barn är inte ett privilegium som är alla förunnat, det vet både Emil och Olivia. För dem är en graviditet inget som kan hända helt simsalabim, eller ens av misstag.

Emil är transman. Det betyder att könet han tilldelades vid sin födsel inte stämmer överens med hans verkliga kön. När han föddes markerades hans juridiska kön till kvinna på grund av att hans kropp såg feminin ut.

Emil har nyligen börjat ta testosteron för att han ska känna sig mera bekväm i sin egen kropp. Hans feminina drag kommer att bli mer maskulina och rösten blir djupare.

Olivia och Emil behöver hjälp för att kunna få barn. Det finns flera barnlöshetskliniker i Finland som hjälper både par och ensamstående som inte kan få barn naturligt. Men det är inte billigt.

När vi träffar Emil och Olivia för första gången har det gått ungefär en månad sedan en befruktad äggcell från Emil planterats i Olivias livmoder. De första 12 veckorna av en graviditet är alltid riskfyllda, och i det här fallet slutade det inte bra.

Emil och Olivia kommer att vlogga för Svenska Yle om hur det är att leva i en vardag med många processer. Hur det är att längta efter barn och veta att varje försök kostar. En vardag där allt är i förändring, där förändringen medför positiva saker men är en utdragen och ibland smärtsam process.

Se Emil och Olivias presentationsvideo här:

Emil och Olivia: Presentation av Emil och Olivia - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan