Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fotbollskarneval tar form i Jakobstadsregionen

Från 2016
Thomas Käldström, Tony Roos, Peter Ahlstedt, Åsa Karlström och Dan Käldman tror på Football Carneval.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Löparna har sin Stafettkarneval och ishockeyfolket har i flera år haft Hockeykarnevalen att ty sig till. Nu skall också fotbollsfolket få sitt, när sju föreningar i Jakobstadsregionen tillsammans ordnar alla tiders första fotbollskarneval.

Den första upplagan av Football Carneval riktar sig till juniorspelare födda åren 2004 och 2005. Karnevalen skiljer sig från andra juniorturneringar på en viktig punkt: spelarna deltar i karnevalen som individer som sen delas in i lag av arrangörerna.

Football Carneval – hur fungerar det?

Tidpunkten för Football Carneval (17-18 september) valdes sist och slutligen för att det skulle passa så många som möjligt.

– Visst var till exempel tiden kring Jakobs Dagar attraktiv, men många lag i regionen spelar då bland annat Kokkola Cup. Nu i september blir det en passande avslutning på säsongen, säger Thomas Käldström som är ordförande för FF Jaro Junior.

Förutom FF Jaro finns också LBK (Larsmo), TuS (Terjärv), NIK (Nykarleby), Esse IK, HBK (Kronoby) och PeFF (Pedersöre) med som arrangörer via det relativ nyligen grundade samarbetsorganet Fotbollsregionen Jakobstads samarbetsföreningar.

Dan Käldman är aktiv inom styrelsen i Pedersöre-föreningen PeFF och har redan noterat ett visst intresse.

– Vi har nog ett dussin intresserade redan nu bland våra 04:or och 05:or. Eftersom även 2003 födda flickor har möjlighet att delta tror jag vi kan bli många fler, tror Käldman.

Dan Käldman är aktiv inom fotbollsföreningen PeFF från Pedersöre.
Bildtext Käldman tror på intresse inom PeFF.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Det finns ingen geografisk eller språklig begränsning för deltagande och arrangörerna hoppas naturligtvis att också spelare utanför arrangörsföreningarna medverkar.

Tar modell från ishockeyn

Arrangörerna har i dagsläget svårt att uppskatta hur många deltagare som slutligen utgör den första upplagan av fotbollskarnevalen Football Carneval, men arrangemangen kommer att anpassas enligt efterfrågan.

– Tanken är att alla får spela precis lika många matcher och att alla verkligen får spela lika mycket. I turneringar med det egna laget blir det allt som oftast fråga om toppning ju längre turneringarna lider, men på karnevalen är det inte så, understryker Peter Ahlstedt som är primusmotor bakom det Hockeykarneval-koncept som fotbollsversionen utgår ifrån.

Precis som i Hockeykarnevalen anmäler spelare sig individuellt till evenemanget och delas därefter in i lag och får spela med dels bekanta men också delvis helt obekanta spelare under veckoslutets två speldagar. Också tränarna får chansen att drilla spelare de annars inte kommer i kontakt med och på läktaren sluter föräldrar upp bakom helt nya lagkonstellationer.

– Vi vill verkligen betona upplevelsen den här första gången vi ordnar karnevalen. Tanken är att det skall engagera hela familjen och att det skall bli en karnevalstämning i Tellushallen under två dagar. Sen kan vi bygga vidare för framtiden, säger Tony Roos som sitter i styrelsen för FF Jaro Junior.

Regionalt projekt utan extern finansiering

Arbetet med årets karneval har hunnit en god bit på vägen. Den första kontakten mellan karnevalgeneralen Ahlstedt och FF Jaro togs redan under sommaren 2015 och om några veckor är det tänkt att man börjar ta emot anmälningar

Precis som Hockeykarnevalen kommer man i utgångsläget att genomföra Football Carneval utan extern finansiering i form av sponsorer. Samarbetsföreningarna i Jakobstadsregionen står för arrangemanget som ändå FF Jaro bär huvudansvaret för.

– Vi ser det här som ett otroligt värdefullt regionalt projekt. Det kommer att engagera spelare, tränare och föräldrar ur alla föreningar utan de traditionella motsättningsförhållandena, påpekar Käldström.

FC United tränar i Tellushallen.
Bildtext Tellushallen är spelplats i september.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

– Man kunde nästan säga att bollsportskarnevalerna till 90 procent handlar om ett socialt evenemang, inflikar Ahlstedt.

Prislappen på karnevalen ligger för tillfället på 80 euro vilket varje deltagare betalar själv. Med tanke på egna turneringar och redan höga säsongsavgifter kan deltagaravgiften ses som dyr, medger Ahlstedt men påpekar också att det kostar att ordna stora evenemang.

– Prislappen för Hockeykarnevalen ligger till exempel på 170 euro, men där ingår ju även ett Allstars-projekt som vi inte har med i fotbollen, förklarar Ahlstedt.

Ahlstedt har själv 17 års erfarenhet av Hockeykarnevaler i Svenskfinland och har sen fyra år tillbaka jobbar i större skala med samma koncept i Sverige.

– Jag tror det blir en succé, menar Ahlstedt och får flankstöd av Tony Roos.

– Vi vill framförallt bjuda på en upplevelse, det är det viktigaste, avrundar Roos.

Diskussion om artikeln