Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Samlingspartiets ordförandeval fullt av frågor

Från 2016
Alexander Stubb och Petteri Orpo
Bildtext Många tror att valet kommer att stå mellan Alexander Stubb och Petteri Orpo.
Bild: Petteri Paalasmaa/All Over Press

Det mesta är ännu öppet i Samlingspartiets ordförandeval, skriver Yle Nyheters politiska reporter AG Karlsson. Elina Lepomäki utmanar klart, medan Petteri Orpo och Alexander Stubb tar en försiktigare väg.

Alexander Stubb och Petteri Orpo anses av många vara huvudkandidaterna i valet av Samlingspartiets partiordförande. Stubb är finansminister och sittande ordförande och Orpo inrikesministern som av många förutspåtts vara partiets man i framtiden.

Ändå är det den tredje kandidaten, riksdagsledamoten Elina Lepomäki som är mest konkret i sin kampanj. Det blev klart under den första gemensamma valdebatten i Seinäjoki på tisdagen.

Medan Stubb och Orpo främst aktade sig för att säga något dumt gick Lepomäki ut med konkreta exempel på vad hon vill.

Lepomäki sade till exempel att hon vill att partiet ska gå in för att vinna förhandlingar, och att Samlingspartiet ställvis låtit Centern styra för mycket i regeringen. Hon sade klart ut att hon kan tänka sig att skära i barnbidraget för välbärgade och att hon vill sänka skatterna, också om det betyder mer lån.

Frän eller moderat

Lepomäki må vara konkret och frän i sina uttalanden. De mer marknadsliberala samlingspartisterna har säkert lätt att ta till sig hennes budskap. De två herrarna verkar ändå tro att det är i den moderata mitten som rösterna finns att hämta i framtiden.

Petteri Orpo går så långt som att han talar om medelklassen som har det svårt. Det är en klar invit till mittenfolket och löntagarna, en taktik som gav Samlingspartiet segern i många val under Jyrki Katainens tid som ordförande.

I övrigt har Orpo ett problem i och med att fältet inte nödvändigtvis vet vad de antydda problemen med den nuvarande partiledningen är. Orpo talar om att ”återbörda trovärdigheten” för partiet, men i den första debatten lyckades han inte speciellt väl förklara varför han skulle vara en bättre ordförande än Stubb.

Elina Lepomäki.
Bildtext Elina Lepomäki går rakt på sak i sin kampanj.
Bild: Pressbild

Ironiskt nog kan ordförandevalet för Lepomäki och hennes anhängare leda till ett motstridigt resultat. De vill ha en fränare och mer marknadsliberal samlingspartistisk politik. Om Orpo blir vald kan resultatet bli att den nuvarande ordföranden bli utbytt mot en i en del frågor mer moderat ledare.

Nato och flyktingar

Samlingspartiet kommer också i fortsättningen att ha en ordförande som förespråkar ett finländskt medlemskap i Nato. Alla de tre kandidaterna sade sig i den första debatten vilja driva saken redan under nästa valperiod.

Lika intressant som att analysera vad som sägs är att tyda det som inte sägs.

Flyktingfrågan ser inte ut att intressera massorna inom Samlingspartiet, åtminstone inte om man ser på kandidaternas kampanjmaterial. Flyktingarna nämndes inte heller under den första debatten. Ändå medför flyktingarna stora kostnader och samtidigt potentiella möjligheter för Finland.

Vidare blir det intressant att se hur starkt jämställdhetsfrågorna och könsaspekten engagerar samlingspartisterna.

Samlingspartiet väljer ordförande på partikongressen i Villmanstrand 10-12.6.

Diskussion om artikeln