Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Giftiga bekämpningsmedel i danska barns urin

Från 2016
Frukter och grönsaker på La Boqueria i Barcelona.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Public domain

En undersökning av omkring 300 barn och mödrar i Danmark visar att 90 procent hade spår av bekämpningsmedel i urinen.

Forskarna mätte koncentrationen av sex bekämpningsmedel som används inom jordbruk. Undersökningen gjordes hos 144 danska skolbarn och 145 mödrar.

Studien visar att 90 procent av personerna som ingick i studien hade spår av åtminstone ett av ämnena i urinen. Hos omkring 30 procent hittades fyra av ämnena. Koncentrationen var i regel högre hos barnen än hos mödrarna.

- Det är oroväckande eftersom vi misstänker att dessa ämnen skadar barns hjärnor, säger Helle Raun Andersen, som är docent i miljömedicin vid Syddansk Universitet och medförfattare till rapporten, till nättidningen Altinget.

Studien visar också att barn som kommer från familjer med högre inkomster hade högre koncentration än barn från fattigare familjer. Koncentrationen var i regel lägre hos personer som bor på landsbygden jämfört med hos personer som bor i städer.

Importvaror misstänks ligga bakom

De flesta av de undersökta bekämpningsmedlen är förbjudna i Danmark. Forskarna tror därför att personerna som ingick i studien har fått i sig ämnena via frukt och grönsaker som har importerats.

- Danmark måste arbeta för att sänka EU: s gränsvärden för bekämpningsmedel i maten, säger Helle Raun Andersen.

Den danska myndigheten Miljøstyrelsen, som hade beställt studien, ser ingen orsak till panik.

- De här ämnena regleras redan hårt med låga gränsvärden. Vi tror inte att den nuvarande exponeringen är problematisk, säger Susanne Hougaard Bennekou från Miljøstyrelsen till Altinget.

Läs hela studien här (på engelska)

Diskussion om artikeln