Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stipendium till Åbokonstnärer

Från 2016
Årets stipendiater är Nestori Syrjälä, Erika Adamsson och Marjatta Holma.
Bildtext Årets stipendiater Nestori Syrjälä, Erika Adamsson och Marjatta Holma.
Bild: Åbo konstmuseum

Konstföreningen i Åbo - Turun Taideyhdistys ry delar årligen ut stipendier åt aboensiska bildkonstnärer.

Åbo konstförening beviljade Erika Adamsson 5 000 euro ur Magnus och Ellen Dahlströms fond och Marjatta Holma 5 000 euro ur Helena Bruuns fond.

Dessutom beviljade Konstföreningen Nestori Syrjälä ett stipendium på 12 000 euro ur Henry Lönnfors fond. Syrjälä (f. 1983) arbetar åren 2015-2017 som Konstföreningens stipendiat i Henry Lönnfors-ateljén i bostadsaktiebolaget Albatrossen i Puolalaparken.

Erika Adamssons (f. 1973) verk inspireras av vardagen, som hon återger med ett skissartat, nästan abstrakt grepp och expressivt starka penseldrag. Adamsson arbetar i huvudsak med olja på akryl och använder skivans båda sidor för att få fram den färgglöd som är typisk för hennes verk. Hennes produktion har visats bland annat på Wäinö Aaltonens museum och Galleri Aura.

Marjatta Holma (f. 1976) är känd för sina minimalistiska temperamålningar och målningsinstallationer, där tystnaden och avsaknaden av bild är det väsentliga. Hennes verk varit utställda bland annat i Konsthallen, på Galleri Joella och på Aboa Vetus & Ars Nova.

Diskussion om artikeln