Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Två lag i stark medvind – men där tar likheterna slut

Från 2016
Uppdaterad 19.05.2016 05:47.
VM har varit en stor framgång för Nikolaj Ehlers och resten av det danska hockeylandslaget.
Bildtext VM har varit en stor framgång för Nikolaj Ehlers och resten av det danska hockeylandslaget.
Bild: All Over Press

Finland har gjort alla tiders gruppspel och har i dag allt att förlora. Danmark har gjort alla tiders gruppspel och har allt att vinna. Så blir det när stor möter liten i VM:s kvartsfinal.

Finland–Danmark

S:t Petersburg, kl. 16.15.
Följ med och delta i chatten på Yle Sportens webbplats med Mats Ahlnäs och Christoffer Herberts från klockan 15.45.

Finlands förutsättningar:

När Kari Jalonen för ett år sedan laddade för sin första VM-kvartsfinal som chefstränare gjorde han det efter ett gruppspel där lejonen bara tagit fyra trepoängare av sju möjliga.

Nu är siffran sju av sju. Visst, spelarmaterialet är bättre den här gången, men också Jalonen är klokare, vad gäller turneringsupplägget, taktiken och lagbygget. I fjol var Finland inte alls på topp i kvartsfinalen, i år känns den risken liten. Det handlar om vinna eller försvinna, men gruppspelet har använts på rätt sätt och truppen framstår som redo för allvaret.

Mikko Koskinens insats mot Kanada gjorde effektivt slut på de sista målvaktsspekulationerna, Jalonen valde tidigt sin förstekeeper och hans envishet belönades. Några ändringar i uppställningen skulle annars inte bli aktuella, men Lasse Kukkonen dras med en skada och det kan innebära att Finland går ner på sex backar och att Teemu Pulkkinen därför får flytta från läktaren till spelarbänken.

Danmarks förutsättningar:

Danmark har aldrig blivit bättre än åtta i ett hockey-VM, har bara en gång tidigare varit i kvartsfinal och förlorade förra veckan mot Ryssland med 1–10.

Bara att i dag få spela mot Finland är en massiv framgång för det danska laget som kan uppträda avslappnat med precis allt att vinna. Laget vann fyra och förlorade tre matcher i Moskvagruppen, det bästa saldot någonsin för det rödvita landslaget.

Det finns framför allt två saker som gör att Danmark kan fortsätta överraska mot Finland. För det första har laget turneringens bästa powerplay, Finlands fem missade chanser mot Kanada gör att danskarna med 9 mål på 26 försök gick förbi i statistiken.

För det andra har laget keepern med turneringens bästa räddningsprocent av målvakterna som stått i över hälften av lagets matcher. Sebastian Dahm som spelar för Graz i Österrike har en räddningsprocent på 94,55.

Håll ett öga på:

Nikolaj Ehlers.
Uppväxt i Schweiz där hans pappa, ex-spelaren Heinz, jobbade som tränare. Flyttade till Quebec för att spela i juniorligan där, plockade otroliga 263 poäng på 143 matcher.

Draftades i första rundan av Winnipeg 2014 och gjorde den gångna vintern sin rookiesäsong i NHL med 15+23=38 på 72 matcher. Patrik Laines blivande klubbkompis i Jets?

Lars Eller.
Jämn NHL-spelare för Montreal som de gångna fem säsongerna samlat mellan 26 och 30 poäng. Gjort 73 mål under NHL-karriären men står ännu på noll fullträffar i VM där hans saldo hittills är 0+5.

Gjorde 15 matcher för JYP i Jyväskylä under lockouthösten 2012 med lysande resultat, 5+10.

Inbördes matcher:

Att Finland förlorade med 1–4 mot Danmark i öppningsmatchen i VM 2010 har ni antagligen hört till leda i det här skedet. Att lejonen med totalt 27–5 enkelt har vunnit de övriga sex VM-matcherna mellan lagen sen 2004 har det talats tystare om.

Redan året efter bakslaget mot danskarna i Köln fick Finland revansch i Bratislava. De blivande världsmästarna vann med 5–1 efter mål av Jarkko Immonen, Juhamatti Aaltonen, Antti Pihlström, Janne Niskala och Tuomo Ruutu.

Ländernas senaste möte var i fjol i VM i Ostrava. Finland vann skotten med 41–16 och matchen med 3–0 efter mål av Jussi Jokinen, Janne Pesonen och Aleksander Barkov.

Visste du att:

Finländsk ishockey, eller åtminstone Jokerit, är ett välbekant fenomen för danska hockeyvänner. Den gångna säsongen hade Helsingforslaget tre välspelande danskar, som hörde till lagets främsta.

Men ingen av dem är med i dag. Sevärda backen Philip Larsen skadades i Jokerits playoffmöte med Torpedo, en slutspelsserie som fick rent svinaktiga drag. Stjärnanfallaren och nästa säsongs Jokeritkapten Peter Regin är axelskadad och backen Jesper B. Jensen drog på sig en hjärnskakning i sin tredje VM-match i Moskva efter en tackling av schweizaren Andres Ambühl.

En spelare med Jokeritanknytning finns ändå med i eftermiddag, nyförvärvet Oliver Lauridsen flyttar efter VM från Frölunda till Helsingfors. I VM får den defensiva backen som ännu ligger på 0+0 gott om speltid, över 20 minuter per match.

Finlands troliga laguppställning:

Jussi Jokinen – Aleksander Barkov – Patrik Laine
Mikael Granlund – Mikko Koivu – Leo Komarov
Mika Pyörälä – Jarno Koskiranta – Sebastian Aho
Antti Pihlström – Tomi Sallinen – Mikko Rantanen
Jani Lajunen, Teemu Pulkkinen

Esa Lindell – Ville Pokka
Topi Jaakola – Juuso Hietanen
Atte Ohtamaa – Tommi Kivistö

Mikko Koskinen
(Juuse Saros)

Herberts tips:

Precis all press ligger på lejonen, och Danmark är tillräckligt bra för att skaka om Finland ifall favoriten inte har sin bästa dag.

Någon utklassning blir det knappast, men allt som Finland presterat i S:t Petersburg hittills tyder på att den blåvita VM-festen fortsätter i Moskva till helgen. 4–1 till Finland.

Diskussion om artikeln