Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Snarare terrorism än ett tekniskt fel"

Från 2016
Uppdaterad 20.05.2016 05:32.
Programmet är inte längre tillgängligt

Egyptens luftfartsminister Sherif Fathi säger att han inte ännu vill dra några slutsatser, men att det är mer sannolikt att passagerplanet som försvann, störtade på grund av terrorism än ett tekniskt fel.

Egyptair tar för sin del tillbaka uttalanden om att plastbitar som har hittats i Grekland skulle har tillhört det försvunna planet.

Vrakdelarna som hittades igår utanför ön Karpathos är inte från vårt plan, säger Egyptair, som ber om ursäkt för att man först meddelade det motsatta.

Grekiska myndigheter bekräftar också att plastdelarna inte kom från ett flygplan.

Ingen olycka utan snarare sabotage

Flera internationella experter håller med om att det faktum att planet girade innan det försvann, tyder på att det inte handlade om en ren olycka utan snarare om någon form av sabotage eller explosion ombord.

Samtidigt fortsätter försöken att finna planet. Grekland har sänt en ubåt till området där planet antas ha störtat, medan jaktplan på Kreta är redo att delta i efterspaningarna.

Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi har gett order till luftfartsministeriet och armén att göra det de kan för att hitta planet och att utreda orsaken till olyckan.

På väg från Paris till Kairo

Planet lyfte från Paris-Charles de Gaulle sent på onsdagskvällen och borde ha landat i Kairo strax efter klockan tre på morgonen lokal tid (klockan fyra finsk tid). Det försvann från radarn klockan 2.30 lokal tid ovanför Medelhavet.

Planet flög på drygt 11 kilometers höjd och hade flugit 16 kilometer in i egyptiskt luftrum när det försvann. Det befann sig då omkring 280 kilometer från Egyptens kust.

Egyptens statliga tidning Ahram skriver att den senaste kontakten med besättningen skedde tio minuter innan planet försvann.

Egyptens luftfartsmyndighet uppgav tidigare att militären tog emot en teknisk nödsignal närmare två timmar efter att planet försvann. De här uppgifterna förnekas ändå av militären.

Stora efterspaningar

Den egyptiska armén skickade fartyg och flygplan till de södra delarna av Medelhavet. Den grekiska arméns fartyg och flygplan har också deltagit i insatsen och Frankrike har lovat skicka hjälp.

Frankrikes president Francois Hollande har varit i kontakt med sin egyptiske kollega Abdel Fattah al-Sisi. De två presidenterna kom överens om att samarbeta för att ta reda på vad som hände planet.

- Ingen teori om orsaken till försvinnandet kan uteslutas, säger Frankrikes premiärminister Manuel Valls.

Egyptens premiärminister Sherif Ismail säger att man i nuläget inte heller kan utesluta terrorism.

Enligt den grekiska försvarsministern gjorde planet tvära girar och tappade snabbt höjd strax innan det försvann. Det skulle enligt luftfartsanalytiker som BBC har talat med tyda på att något har skett inne i cockpit.

Flammor i luften

Det grekiska försvarsministeriet undersöker uppgifter från en fartygskapten som har rapporterat att han sett ”flammor i luften” söder om den grekiska ön Karpathos ungefär vid den tidpunkten då planet försvann. Det uppger nyhetsbyrån Reuters.

Vädret ska ha varit bra över Medelhavet i natt så planet har knappast kraschat på grund av väderrelaterade problem.

Enligt luftfartsexperter är det ovanligt att plan kraschar av tekniska orsaker då de flyger på såpass hög höjd som planet flög då det försvann.

Efterspaningarna koncentreras nu kring ön Karpathos.

Inga finländare ombord

Flight MS804 hade 56 passagerare ombord och 10 besättningsmän. Bland passagerarna fanns ett barn och två spädbarn.

Enligt flygbolagets passagerarlistor fanns det inga finländare ombord. Bland passagerarna fanns 30 egyptier och 15 fransmän.

Ombord fanns också en person från Storbritannien, en från Belgien, två från Irak, en från Kuwait, en från Saudiarabien, en från Sudan, en från Tchad, en från Portugal, en från Algeriet och en från Kanada.

Flygbolaget uppger att piloten har över 6 000 flygtimmar bakom sig. Planet var av typen Airbus A320 och var byggt åt 2003.

Karta över Europa och Nordafrika.
Bild: Yle

Mörkt år för egyptisk flygtrafik

I mars kapades ett av Egyptairs inrikesflyg av en man som påstod sig bära ett bombbälte. Planet tvingades landa på Cypern där mannen kunde gripas. Ingen skadades i kapningsdramat.

I oktober omkom 224 ryska turister när ett ryskt charterflygplan exploderade ovanför Sinaihalvön. Enligt Ryssland orsakades kraschen av en bomb ombord. Terrorgruppen Islamiska statens egyptiska förgrening har sagt att gruppen hade smugglat ombord en sprängladdning.

Diskussion om artikeln