Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nordamerikansk media fruktar nu Finland i World Cup: Därför kan Finland vinna

Från 2016
Uppdaterad 19.05.2016 09:39.
Jussi Jokinen, Aleksander Barkov, Juuso Hietanen och Patrik Laine kan alla representera Finland i World Cup.
Bildtext Jussi Jokinen, Aleksander Barkov, Juuso Hietanen och Patrik Laine kan alla representera Finland i World Cup.
Bild: KHL-Marketing/All Over Press

Finlands framgångsrika insatser i ishockeyrinkarna har noterats globalt. Nu lyfter det amerikanska mediebolaget ESPN upp Finland som en guldkandidat i höstens World Cup-turnering.

ESPN och journalisten Scott Powers nämner fem aspekter som gör Finland till fruktad motståndare i World Cup.

1. Alla finska lag vinner

ESPN rankar Finland som favorit i ishockey-VM och påminner om de två juniorgulden tidigare i år.

– Jag är inte överraskad. Titta på de senaste åren, titta på spelarna. De producerar spelare och lagen är bra tränade. Jag tror att Finland är en potentiell vinnarkandidat i World Cup, sade Rikard Grönborg som lotsar Tre Kronor i World Cup.

Kevin Cheveldayoff är General Manager för Winnipeg Jets. Eftersom det står klart att Winnipeg draftar som tvåa i sommar har Cheveldayoff under den senaste tiden naturligtvis följt Patrik Laine och det finska landslaget på nära håll.

– Finland spelar oerhört bra som lag. De vann guld i junior-VM. De vann guld för under 18-åringar i Grand Forks. Och de spelar riktigt bra här. Finländarna gör uppenbarligen någonting rätt.

2. Det Finland förlorar i stjärnstatus vinner de med lagspel

Av finländarna placerade sig endast Florida-spelarna Aleksander Barkov och Jussi Jokinen bland de 50 bästa i NHL:s poängliga, påminner ESPN om. Sju raka segrar i VM, målskillnaden 29–6 och att de 29 gjorda målen har fördelat sig på 13 olika spelare är ändå ett tecken på finsk bredd.

3. Patrik Laine kan avgöra

ESPN tror att det är så gott som säkert att Laine finns med när den finska World Cup-truppen presenteras fredagen den 27 maj. Laine som inför kvartsfinalerna är trea i VM:s poängliga får beröm av lagkamraten Aleksander Barkov.

– Han kan göra mål i varje byte. Han har ett farligt skott, han är en skicklig spelare. Det var ingen överraskning för mig, sade Barkov.

4. Finland har redan kunnat inleda förberedelserna inför World Cup

I det finska VM-laget är sex spelare (Aleksander Barkov, Mikael Granlund, Jussi Jokinen, Mikko Koivu, Leo Komarov och Esa Lindell) redan uttagna till World Cup. Flera VM-spelare lär tas ut och finländarna har i VM således fått möjlighet att spela ihop sig inför World Cup.

– De vill komma hit och dra på sig landslagströjan. Jag tror att våra NHL-spelare gillar att spela i landslaget. De har en chans att vinna varje gång de ställer upp i VM, sade Jere Lehtinen som är General Manager för hockeylandslaget.

5. Finland tycks alltid vara på prispallen i mästerskap

Silver i OS 2006, brons i OS 2010, brons i OS 2014. World Cup spelades senast år 2004 och då var Finland tvåa. Medalj i fyra raka turneringar där världens bästa spelare har ställt upp är en imponerande meritförteckning för hockeylandslaget.

– Vi slår förstås ur underläge. Vi har en bra mix med rutinerade och yngre spelare. Jag känner mig trygg med materialet som vi förfogar över i World Cup, sade Lehtinen.

Diskussion om artikeln