Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny teknologi ger snabbt internet längs telefonledningarna

Från 2016
nätkabel
Bild: Stocksnap.io/Piotr Lohunko

Finländare i småhusområden eller i gamla höghus utan snabb fiberuppkoppling kan i framtiden få mycket snabb uppkoppling via de befintliga kopparkablarna.

Snabba nätförbindelser på upp till 1 gigabit per sekund (Gbit/s) kan bli möjliga för bredbandskunder anslutna via kopparnätet.

Teknologin som gör det här möjligt heter Gfast och den kräver inte att husets eller husbolagets interna nät förnyas.

Mobil och internetoperatören Elisa har vid tester i det kommersiella nätet i Finland nått hastigheter på närmare 1 (Gbit/s), det vill säga 880 Mbit/s.

I en nära framtid blir det möjligt att uppnå hastigheter på över 2 Gbit/s, säger Elisa i ett pressmeddelande.

Enligt Elisa kommer bolaget att börja sälja Gfast-anslutningar så fort som det är möjligt. Regleringen av det fasta nätet gör att det inte är möjligt att ta i bruk tekniken just nu.

Snabba tvåvägsförbindelser

Enligt Computersweden testade Telia Gfast-tekniken i Helsingfors och också då uppnådde man hastigheterna på upp till 1 Gbit/s i det befintliga kopparnätet.

CNN Money skriver för sin del att den israeliska elektroniktillverkaren Sckipio har meddelat att bolaget Gfast-teknologi möjliggör hastigheter på 750 Mbit/s både när det gäller nedladdning och uppladdning av data.

En snabb tvåvägsförbindelse skulle skapa nya möjligheter bland annat för dem som vill lagra säkerhetskopior i molnet.

Den nuvarande ADSL-tekniken ger ofta hastigheter på bara 10 eller 20 Mbit/s för nedladdning och 1 Mbit/s för uppladdning.