Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HBL: Toni Söderholm avslutar spelarkarriären – fick nytt jobb i Tyskland

Från 2016
Uppdaterad 19.05.2016 10:39.
Toni Söderholm tackar HIFK-supportrarna i Helsingfors ishall den 30 mars 2015 efter att HIFK förlorat kvartsfinalserien mot Tappara.
Bildtext Toni Söderholm tackar HIFK-supportrarna i Helsingfors ishall den 30 mars 2015 efter att HIFK förlorat kvartsfinalserien mot Tappara.
Bild: Petteri Paalasmaa/All Over Press

Ishockeyspelaren Toni Söderholm som spelade tio säsonger i HIFK och representerade Finland i tre VM-turneringar lägger skridskorna på hyllan.

Hufvudstadsbladet, som har intervjuat 38-åringen, ligger bakom avslöjandet.

– Det känns helt rätt och jag är på sätt och vis lättad. Jag är fruktansvärt nöjd med säsongen här i München. Jag har hållits frisk och det var otroligt fint att få lära känna tyskarna och lära mig om den tyska mentaliteten, sade Söderholm.

Därmed avslutar Söderholm karriären med det tyska mästerskap som han vann i München i vår. I tyska DEL-ligan blev det 6+20=26 poäng på 50 matcher.

– Det är så många gånger jag lämnat familjen på bryggan på stugan då jag åkt för att träna. För att hållas i skick måste man träna så otroligt mycket och det har varit stora uppoffringar. Jag hade tänkt spela ett år till men jag har fått en jobbmöjlighet här i Tyskland och då kändes det som ett bra läge att avsluta karriären.

Framgångsrik karriär i HIFK

Söderholm debuterade först som 24-åring på seniornivå. Det gjorde han i HIFK säsongen 2002–2003 efter att i fyra säsonger ha spelat universitetshockey i Nordamerika. Den säsongen valdes Söderholm till årets nykomling i FM-ligan.

Under sin andra ligasäsong valdes Söderholm till ligans bästa back och vann FM-brons med sitt HIFK. Efter tre säsonger i HIFK blev det två säsonger i både schweiziska Bern och svenska Frölunda innan han återvände till HIFK.

– Jag är evigt tacksam att Tom Nybondas kom till Göteborg och plockade hem mig. Under Kari Jalonens ledning lärde jag mig en helt ny hockeyvärld trots att jag var över 30 år då.

Guld med Kari Jalonen

Med Kari Jalonen som tränare vann HIFK mästerskapet våren 2011.

I HIFK hade Söderholm Alpo Suhonen (2002-2003), Hannu Aravirta (2003-2005), Kari Jalonen (2008-2011), Petri Matikainen (2011-2012), Pasi Sormunen (2012-2013), Raimo Summanen (2013-2014) och Antti Törmänen (2014-2015) som tränare. Söderholm vill lyfta fram tre av dem.

– Alpo Suhonen gav mig chansen att komma hem (till IFK), Hannu Aravirta gav mig chansen att bli en ledare och Kari Jalonen gav mig chansen att bli en mästare, sade Söderholm.

Söderholm, som under sin sista säsong i ishockeyligan var kapten för HIFK, säger sig ha lärt sig en hel del i och utanför hockeyrinkarna.

– Disciplinen att hålla fast vid saker, att våga komma ur sitt skal och att lita på de som är omkring dig är tre viktiga saker jag lärt mig via hockeyn. Och att lära sig att respektera och lära känna människor med helt annan bakgrund är en stor sak. Jag har fått otroligt bra vänner med helt annan bakgrund än jag själv via hockeyn.

Diskussion om artikeln