Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu spelar Ingåborna på konstgräs

Från 2016
Maria Pedersen och Jyrki Määttä på konstgräsplanen i Ingå.
Bildtext Maria Pedersen och Jyrki Määttä på konstgräsplanen i Ingå.
Bild: Yle/Veronica Montén

Nu kan Ingå stoltsera med en sprillans ny konstgräsplan som finns alldeles intill den nu fem år gamla allaktivitetshallen. De första fotbollsmatcherna spelades på konstgräset vid invigningen i lördags (14.5).

Man kunde tro att man slipper underhållsarbete då man satsar på konstgräs i stället för naturgräs, men så är det inte förklarar Jyrki Määttä, ordförande för IIF Fotboll. En gång i veckan kommer planen i Ingå att borstas med en specialborste som kopplas till en fyrhjuling. Dessutom måste man se till att det finns tillräckligt gummigranulat på planen. Ingåföreningen ska årligen låta göra ett större underhållningsarbete på planen.

En borste för konstgräs.
Bildtext En specialborste ska hålla planen i skick.
Bild: Yle/Veronica Montén

Konstgräset kom till Ingå i tremeters remsor som sedan yrkesmän fäste vid det bearbetade underlaget. Nu är planen alltså klar och består av separata gräsremsor för de gröna delarna och de vita gränslinjerna. Det förberedande arbetet på området inleddes redan hösten 2015.

Konstgräs kommer i tremeterremsor.
Bildtext Gräset kom i tremetersremsor med små hål i för att dräneringen ska fungera.
Bild: Yle/Veronica Montén

Maria Pedersen hör till IIF Fotbolls damlag. Hon spelade sin första match på konstgräsplanen i lördags och säger att det helt klart är skillnad mellan att spela på naturgräs och spela på konstgräs.

- Skillnaden är att planen är mycket jämnare. Bollen studsar inte lika ojämnt och passningarna kommer lättare fram. Det är nog roligt att spela på naturgräs också men visst är det fint att spela i sådana här fina förhållanden säger Pedersen.

Konstgräs.
Bildtext I konstgräset finns gummigranulat som ska göra planen mjukare.
Bild: Yle/Veronica Montén

Först kom allaktivitetshallen

Konstgräsplanen är Ingå Hall Förenings andra storsatsning. Föreningen grundades 2009 med målet att med understöd, sponsorer och frivilligarbetare bygga en allaktivitetshall. Hallen stod färdig i Torp år 2011 och nu fem år senare var det dags att inviga konstgräsplanen.

Allaktivitetshallen i Torp.
Bildtext Allaktivitetshallen invigdes 2011. Intill den har Ingå Hall Förening byggt en förrådsbyggnad.
Bild: Yle/Veronica Montén

Prislappen för konstgräset ligger precis under 600 000 euro berättar Määttä. Den summan har föreningen samlat ihop bland annat med stöd från Ingå Sparbanksstiftelse och Regionförvaltningsverket.

- Vi har också tagit ett litet lån, men lånet utgör en ganska liten del med tanke på att det är ett så stort projekt, säger Määttä.

Juniorerna i fokus

Määttä betonar att fotbollsplanen specifikt är byggd för att stöda juniorfotbollen i Ingå. Fotbollen har vuxit enormt mycket i Ingå de senaste åren och tanken är att konstgräset ska locka allt fler, säger Määttä.

- Det är meningen att det ska vara fritt fram för vem som helst att använda konstgräsplanen då den inte är bokad.

Konstgräset i Ingå är färdigt för spel.
Bildtext Planens storlek uppfyller internationell standard och är alltså 68 gånger 105 meter stor.
Bild: Yle/Veronica Montén

Ett mångsidigt idrottsområde växer fram i Torp. Öster om konstgräsplanen planerar kommunen placera en ishockeyrink och en tennisplan. Dessutom kan man syssla med frisbeegolf och skytte ett stenkast från konstgräsplanen.

Diskussion om artikeln