Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Mötesplats jorden

Från 2016
Solnedgång fotograferad i Italien.
Bild: Foto:Unplash/Luca Baggio

Mötesplats jorden är en serie i religion och livsåskådning där barn från olika religioner berättar om sina liv.

Joakim är protestant

10-åriga Joakim berättar hur det är att leva i en kristen protestantisk familj. Joakim tycker om att vara i kyrkan för att där känns det som om Gud tittar på en och nästan kramar om en. Joakim tror att vi alla har samma Gud, men vi har olika sätt att se på Gud.

Religion och livsåskådning - Vetamix: Mötesplats jorden - Joakim - Spela upp på Arenan

Rebecca är judinna

11-åriga Rebecca berättar hur det är att leva i en judisk familj. Rebecca som är judinna berättar om sin religion, sin skola och sina fritidsintressen. I skolan studerar Rebecca judendom och hon tycker att man borde läsa mera om andra religioner i skolan.

Religion och livsåskådning - Vetamix: Mötesplats jorden - Rebecca - Spela upp på Arenan

Onur är muslim

12-åriga Onur berättar hur det är att leva i en muslimsk familj. Onur tycker att livet är fullt av intressanta saker och han vill aldrig gå och lägga sig. Onur berättar om sin tro, sin skola och sina fritidsintressen. Varje dag ber han mot Mecka. Onur tycker att alla människor från alla religioner borde vara vänner eftersom vi alla ändå är likadana inuti.

Religion och livsåskådning - Vetamix: Mötesplats jorden - Onur - Spela upp på Arenan

Teresa är katolik

11-åriga Teresa berättar hur det är att leva i en katolsk familj med mamma, pappa och nio syskon. Teresa, som är stolt över att vara katolik, berättar om sin tro, sin familj och sina vänner. Ibland känns ceremonierna i kyrkan konstiga men Teresa vill ändå fortsätta att vara katolik i framtiden.

Religion och livsåskådning - Vetamix: Mötesplats jorden - Teresa - Spela upp på Arenan

Gabriel är buddhist

12-åriga Gabriel berättar hurdant det är att vara buddhist. Gabriel berättar att buddhismen går ut på att man blir upplyst. När man blir upplyst förstår man varför folk handlar på olika sätt. Gabriel tycker om att meditera. Meditation hjälper en att nå upplysningen.

Religion och livsåskådning - Vetamix: Mötesplats jorden - Gabriel - Spela upp på Arenan

Mötet

I sista avsnittet träffas Teresa, Rebecca, Gabriel, Joakim och Onur. Barnen leker tillsammans och berättar för varandra om sina religioner.

Religion och livsåskådning - Vetamix: Mötesplats jorden - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln