Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Grankulla redo att riva sitt stadshus

Från 2016
grankulla stadshus
Bildtext Grankullas stadshus byggdes på 70-talet.
Bild: Marianne Sundholm

I förslaget som vann idétävlingen om Grankulla stadshus tomt finns stadshuset inte alls kvar. Staden är öppen för idén att riva hela huset.

Utanför Grankullas stadshus finns i dag ett parkområde och en stor parkeringsplats. Det här vill staden omvandla till bostadshus och affärslokaler, enligt målet om att ge Grankulla ett livskraftigare centrum.

Stadshuset är byggt på 70-talet. Staden kan tänka sig att köpa eller hyra in sig i andra hus i stället.

Markus Jahnsson, informationssekreterare

Att stadshuset ska stå kvar är inte alls någon självklarhet. Huset motsvarar inte dagens behov.

- Det är byggt på 70-talet. Staden kan tänka sig att köpa eller hyra in sig i andra hus i stället, säger informationssekreterare Markus Jahnsson.

I vinnarförslaget till idétävlingen om tomten kring Grankulla stadshus, Huvilat, bevaras parken men stadshuset rivs och bostadshus med affärslokaler byggs här i stället.
Bildtext I vinnarförslaget till idétävlingen om tomten kring Grankulla stadshus, Huvilat, bevaras parken men stadshuset rivs och bostadshus med affärslokaler byggs här i stället.
Bild: Anttinen Oiva arkkitehdit Oy.

Inget stadshus i vinnarförslaget

För att komma igång med detaljplaneringen för tomten ordnade Grankulla stad en idétävling för området under våren. Vinnarförslaget som presenterades på torsdag eftermiddag heter Huvilat, och innehåller inte alls något stadshus.

I arkitektfirman Anttinen Oiva arkkitehdits förslag har stadshusets lilla grönområde med planteringar bevarats, men omkring den har det byggts flera kvarter av bostadshus med affärslokaler i botten.

I vinnarförslaget till idétävlingen om tomten kring Grankulla stadshus, Huvilat, bevaras parken men stadshuset rivs och bostadshus med affärslokaler byggs här i stället.
Bildtext Förslaget Huvilat placerar flera bostadshus på stadshusets nuvarande tomt.
Bild: Anttinen Oiva arkkitehdit Oy

Inget av tävlingens förslag behöver förverkligas

Idétävlingen fick in många förslag och sju av dem fick pris på torsdag. Markus Jahnsson påpekar att det kan hända att inget av idétävlingens förslag genomförs.

- Det som händer nu är att man inleder en detaljplanering på området. Den processen är lång.

Hur politikerna vill utveckla området är ännu oklart. Markanvändningsenheten ska arbeta fram en plan och med besvärsprocesser och allt som följer tar det troligen många, många år innan stadshusets öde avgörs.

Än så länge fortsätter arbetet i huset som i dag. Huset har problem med inomhusluften men mögel har inte hittats. En del arbetstagare har fått flytta till andra lokaler på grund av symptom på luften.

Stadshuset i Grankulla

Saneringen av stadshuset i Grankulla får vänta

Först ska hela tomten planeras om.

Diskussion om artikeln