Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Orpo: Finland ska vara tryggaste platsen år 2020

Från 2016
Uppdaterad 19.05.2016 18:53.
Inrikesminister Petteri Orpo håller presskonferens om terrordåden i Paris.
Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Myndigheterna har identifierat nya hot mot den inre säkerheten i Finland och säkerhetsmiljön har permanent förändrats, heter det i den första redogörelsen som har gjorts om den inre säkerheten i Finland.

- Beslut om att göra upp redogörelsen fattades i regeringsprogrammet. Det har varit en bra process och det blev en bra redogörelse, sade inrikesminister Petteri Orpo (Saml) då han presenterade redogörelsen på torsdagen.

- Det är meningen att Finland år 2020 ska vara världens tryggaste plats att leva och arbeta på, sade Orpo.

Nya hot är bland annat de försämrade relationerna mellan Ryssland och västvärlden, en illegal invandring i stor skala samt hybrid- och cyberhot, sägs det i redogörelsen.

Samtidigt finns gamla hotbilder kvar.

Säkerhetskänslan har minskat

Det finns tecken på att invånarna upplever känslan av säkerhet har minskat.

Det nya är att man inte kan skilja på den inre och den yttre säkerheten. Hoten är komplicerade och förändras snabbt och det syns inget tecken på förbättring.

Samtidigt kräver minskade resurser att verksamheten anpassas och det sker en prioritering av uppgifterna.

Antalet poliser ska inte längre minska utan stabiliseras till 7 000 poliser fram till år 2020. Det ska fortsättningsvis finnas 600 årsverken vid nödcentralerna och östgränsen ska förstärkas med 160 gränsbevakare.

Hot om terror går under huden

― Petteri Orpo

Statistiskt sett är Finland fortfarande ett mycket tryggt land och brottsligheten är internationellt sett låg. Däremot har andelen uppklarade brott minskat. Till exempel klaras bara vart tredje egendomsbrott upp.

Rasism, hatbrott och olika våldsbenägna extremiströrelser har blivit synligare.

- Terrorhotet är sådant att det går under huden på människorna, även om terrordåd i Finland är osannolika.

- Man har frågat om regeringen förstår hur läget är gällande säkerheten och jag säger att visst förstår vi, därför har vi gjort den här redogörelsen, sade Orpo.

Diskussion om artikeln