Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kompisgäng stöder skadad Borgåcyklist med insamling

Från 2016
Däck och skenor är strömlinjeformade
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Hanna Lankinen från Borgå skadades allvarligt i en cykelolycka i Helsingfors i augusti 2015. Lankinens vänner och kolleger har startat en kampanj för att samla in medel till hennes rehabilitering.

Hannan puolesta heter kampanjen som startade i maj, genast då polisen gav lov att samla in pengar.

- Vi lämnade in ansökan om lov i februari och har alltså jobbat på det här sedan i vintras, berättar Johanna Nyman.

Nyman är en av sju personer som ligger bakom kampanjen. De har samlat sina krafter för att hjälpa sin vän, bekanta och arbetskamrat.

- Alla medel går direkt till Hannas rehabilitering och hjälpmedel, speciellt sådant som försäkringsbolaget inte ersätter.

insamlingsbössa
Bild: Sanna Laukkanen

Bössor enda sättet

Kampanjen syns under sommaren på cykelevenemang, marknader och triathlontävlingar på hela Östra Nylands polisinrättnings område.

Tyvärr är insamlingsbössor det enda sättet att samla in pengar. Insamlingslovet för privatpersoner sträcker sig inte till donationer direkt till ett bankkonto. Gruppen har en sida på Facebook där man kan kolla var insamlingen pågår.

Lovet går ut i oktober men kan förnyas om gruppen har resurser att fortsätta samla in pengar.

Lankinen positiv till idén

Vad säger insamlingsmålet själv om insamlingen?

- Vi bad så klart om tillstånd av Hanna innan vi startade kampanjen, hon förhåller sig positivt till den, berättar Johanna Nyman.

Borgåbon Hanna Lankinen koncentrerar sig som bäst på heltid på rehabilitering. Hon skadades den 30 augusti 2015 i en cykelolycka i tävlingen Tour de Helsinki. Hon fick en hjärnskada och låg i koma i en dryg månad.

Diskussion om artikeln