Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kakolatornet i Åbo i motvind

Från 2016
kakola
Bildtext Skiss över hur tornet kunde se ut.
Bild: Verkaranta Yhtiöt

Tornhuset i 26 våningar som planerats på Kakolabacken i Åbo kritiseras av flera olika myndigheter. Tornet anses utgöra ett hot mot både stadsbilden och den historiskt värdefulla miljön i området.

NTM-centralen, Åbo museicentral och landskapsförbundet kritiserar planerna i sina utlåtanden.

Enligt NTM-centralen skulle tornet spjälka upp det enhetliga historiska området på Kakolabacken. Vidare anser NTM-centralen att Kakolabacken inte lämpar sig för så höga byggnader.

Museicentralen är av samma åsikt och påpekar att stadsbilden skulle ändra för mycket om tornhuset skulle byggas på det planerade stället. Landmärken som Mikaelskyrkan, domkyrkan och Martinskyrkan skulle också hamna i skymundan samtidigt som vyn mot Erstan skulle delvis går förlorad i delar av staden, skriver museicentralen i sitt utlåtande.

Landskapsförbundet ger planerna tummen ner och anser att tornhus mycket väl kan byggas på annat håll i staden men inte på Kakolabacken.

Fängelseverksamheten på Kakolabacken upphörde 2007. Ifjol köptes området upp av fastighetsbolaget Verkaranta Kiinteistöt Oy som ska bygga nya bostäder i de gamla fängelsebyggnaderna. Bolaget har också presenterat sin vision över området där det 26 våningar höga tornhuset ingår.

Stadsplanerings- och miljönämnden behandlar planerna på tisdagens möte.

Diskussion om artikeln