Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen enig: Starköl ska få säljas i matbutiken

Från 2016
Uppdaterad 19.05.2016 23:27.
Tiotals mörkbruna ölflaskor.
Bild: Arvo Vuorela / Yle

Alla regeringspartier anser nu att den högsta alkoholprocenten på öl, cider och så kallade long drinks i matbutiker ska få vara 5,5 istället för nuvarande 4,7. Samlingspartiet och Sannfinländarna har redan tidigare flaggat för en friare alkoholpolitik, men på torsdagen ändrade sig Centerns riksdagsgrupp i frågan.

Hittills har Centern motsatt sig försäljning av drycker med högre alkoholhalt i matbutiker eftersom det skulle öka alkoholkonsumtionen. Men nu är regeringspartierna överens, vilket i praktiken innebär att starkölen kan börja säljas i matbutiker från och med årsskiftet.

Tanken har fått stöd av småbryggeriena, men Alko motsätter sig tanken. Bland annat minskar Alkos resultat om starkölen flyttas till butiker. Tidigare har Alko även betonat att man vill förebygga alkoholskador och begränsa tillgången med hjälp av det alkoholmonopol som Alko för tillfället har.

Försäljningstiderna av alkohol i matbutikerna ändras inte.

Familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C) ska färdigställa regeringens gemensamma proposition innan midsommaren.

Läkarförbundet kritisk

Läkarförbundet motsätter sig att starkölen ska få säljas i matbutiker. Förbundets verksamhetsledare Heikki Pälve jämför begränsningarna i alkoholförsäljningen med tvånget att använda säkerhetsbälte i bilar.

– Att tvingas använda säkerhetsbälte i bilar och hjälm när man åker motorcykel är ett av samhällets sätt att rädda liv genom att begränsa individens frihet. Därför ska alkohol enbart säljas i affärer som är ämnade för att sälja det, säger Pälve i ett pressmeddelande.

Att lätta på alkoholmonopolet skulle enligt förbundet ge en ökad mängd sjukdomar och dödsfall. Antalet dödsfall som beror på alkoholrelaterade sjukdomar eller alkoholförgiftningar har under de senaste åren blivit den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor och män i arbetsför ålder. Dödsfallen har ökat mest bland 50-69-åringar, påminner förbundet.

– Nästan hälften av de förbrukade alkoholdryckerna är enligt THL svaga drycker, så som öl. Om starkölen kommer till butikerna kommer förbrukningen av dem att öka tillsammans med alkoholskadorna, säger Pälve.

Diskussion om artikeln