Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Laine i hjälteroll – lejonen klara för VM-semi

Från 2016
Uppdaterad 19.05.2016 19:30.
Lejonen.
Bildtext Lejonen marscherar vidare i ishockey-VM.
Bild: EPA

Det såg svettigt ut en stund. Då klev den finländska superskytten fram och avgjorde. Patrik Laine gav Finland det andrum som krävdes för att säkra spel om VM-medaljerna.

Finland hade fått en drömväg mot semifinal i ishockey-VM. Efter segern i gruppfinalen mot Kanada väntade Danmark i torsdagens kvartsfinal.

På pappret en behaglig uppgift, på isen något helt annat.

Danskarna, som på torsdagen spelade sin andra VM-kvartsfinal någonsin, fick visserligen se sig tillbakatryckta under upptakten av matchen. Ju längre perioden led, desto bättre kom danskarna in i matchen.

Efter drygt fjorton minuter smällde det ändå. Leo Komarov och Mikko Koivu jobbade förtjänstfullt pucken av en slarvig dansk back och Mikael Granlund fick fritt fram. Han gjorde en skicklig manöver och sprätte in 1–0.

– Det var bra forecheckning före målet av mina lagkamrater. Sedan satt pucken där den skulle i hörnet, säger han till MTV.

Ishockeyspelare andas ut under paus.
Bildtext Patrik Laine.
Bild: All Over Press

"Satt där det skulle"

I den andra perioden utökade Finland direkt genom Jarno Koskiranta. I själva verket var det ett självmål. I ett snabbt anfall fick Koskiranta friläge, men Sebastian Dahm i kassen höll tätt. På returen störtade en dansk back fram och gav lejonen en hjälpande hand.

Med ett tryggt 2–0-läge i bagaget slappnade Finland. Laget tappade tempo – och greppet om matchen. I powerplay reducerade danskarna och efter det var det faktiskt Danmark som förde spelet.

Då klev Finlands superjunior fram. Efter ett långt finländskt anfall hade danskarna blivit så yra i mössan att de inte sorterade in Patrik Laine. Laine gled fram mellan tekningscirklarna och satte pucken i krysset lika vant som en annan öppnar kylskåpsdörren.

– Det skottet satt där det skulle. Jag fick utrymme och fick till ett bra skott, säger Laine till MTV.

Åttonde raka segern

Laines mål var oerhört viktigt för finländsk del. Danmark hade i det skedet grepp om matchen, men i och med Laines mål fick Finland den marginal som behövdes.

I den tredje perioden, en rätt seg historia, lyckades inte Danmark hitta samma flyt i spelet. Finland kontrollerade tempot och defilerade till en säker seger. I slutminuterna satte Jussi Jokinen och Mikael Granlund varsitt mål till och Finland vann alltså med klara 5–1.

Åttonde raka VM-segern för lejonen är ett faktum – och bäddat för en semifinal mot stjärnspäckade Ryssland. Ryssarna möter senare på torsdagen Tyskland i sin kvartsfinal, ett möte där hemmanationen är storfavorit.

Resultat:

Finland–Danmark 5–1 (1–0, 2–1, 2–0)
14.29 1–0 Mikael Granlund (Mikko Koivu, Leo Komarov)
21.45 2–0 Jarno Koskiranta (Mika Pyörälä, Atte Ohtamaa)
31.42 2–1 Lars Eller (Mads Christensen, Nikolaj Ehlers)
38.57 3–1 Patrik Laine (Topi Jaakola, Juuso Hietanen)
57.46 4–1 Jussi Jokinen (Mikko Koivu)
58.07 5–1 Mikael Granlund

Diskussion om artikeln