Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mystisk Jalonen: Barkov var inte i hallen

Från 2016
Uppdaterad 19.05.2016 19:29.
Aleksander Barkov.
Bildtext Aleksander Barkov saknades mot Danmark.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Finland är klart för VM-semifinal. Men kan stjärncentern Aleksander Barkov spela då? Det är det stora orosmolnet som hänger över lejonen just nu.

Med en timme till nedsläpp i torsdagens VM-kvartsfinal mot Danmark kom ett tungt besked för Finland. Aleksander Barkov, som stod över onsdagens träning med en förkylning, fanns inte med i laguppställningen.

Jani Lajunen tog hans plats i andrakedjan och gjorde det bra när Finland slog Danmark med 5–1. Efter slutsignalen var förbundskaptenen Kari Jalonen förtegen om Barkovs status.

– Han var inte i hallen. Vi kommenterar inte spelare som inte finns i laguppställningen. Inte på något sätt, säger Jalonen till de finländska medierna i S:t Petersburg.

Mer än så bjöd inte Jalonen på i fråga om Finlands center, eller om backen Lasse Kukkonen som också saknades. Det faktum att Sebastian Aho fick sparsamt med speltid hade däremot rent taktiska orsaker.

– Det handlade om matchning, ingen skada, säger Jalonen om Aho.

"Ingen fribiljett"

Finlands chefstränare tyckte att kvartsfinalen var tuff på många sätt.

– Det var ingen fribiljett till Moskva. Matchen var annorlunda jämfört med tidigare. Vi hade svårt att hitta rytmen.

– Vi var tillräckligt bra. I tredje perioden gjorde vi de små grejerna bättre och därför tog vi en viktig seger.

Problem med NHL-kedjan

I framför allt den andra perioden hade Finland stora problem. Laget tappade tempo och gav danskarna chansen att komma in i matchen.

Lars Eller reducerade i powerplay – och Jalonen tycker laget hade trubbel med att hålla koll på NHL-kedjan bestående av Eller, Jannik Hansen och Nikolaj Ehlers.

– Deras NHL-kedja gjorde det svårt för oss. Till slut blev vi tvungna att matcha Mikko Koivus kedja mot dem.

"Gjort allt bättre än i fjol"

Till slut tog Finland ändå en komfortabel seger och säkrade en plats bland de fyra bästa i VM. Också en skön personlig revansch för Jalonen efter att hans första VM i fjol tog slut i kvartsfinalskedet.

– Jag är en bit av laget och vi har gjort allt bättre än i fjol, säger Jalonen som absolut inte ville prata om den kommande semifinalen där Ryssland antagligen står för motståndet.

– Det börjar jag inte kommentera. Varför skulle jag börja spekulera om det?

Diskussion om artikeln