Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Laine efter mål nummer 50: ”Förvånad över att det aldrig kom gubbar i vägen”

Från 2016
Uppdaterad 20.05.2016 03:38.
Ishockeyspelare andas ut under paus.
Bildtext Patrik Laine har nu gjort 50 mål den här säsongen.
Bild: All Over Press

Med sitt 50:e mål för säsongen sköt Patrik Laine lejonen till medaljmatcherna. Inte särskilt svårt så som danskarna försvarade i situationen, tyckte supertalangen.

Danmark hade reducerat till 2–1 och kvartsfinalen stod faktiskt och vägde när den andra perioden gick in i sitt slutskede.

Då fick Patrik Laine pucken av Juuso Hietanen. Några sekunder senare hade 18-åringen sänkt Danmark för gott. De rödvita gjorde misstaget att ge Laine utrymme att avlossa sin bössa.

– Han försökte blockera på ett dumt sätt, han lämnade tomt på just den sida jag ville. Jag var förvånad över att det aldrig kom gubbar i vägen. Jag hann sikta och fick i väg ett okej skott, säger Laine som hittade luckan bakom den danska målvakten Sebastian Daum.

– Där fanns visst ett ganska stort hål. Jag försökte bara skjuta ditåt och den gick in.

Favorit i intervjuzonen

I Jubiliejni-hallens intervjuzon har det under VM inte spelat någon roll om det handlat om öppningsmatchen mot Vitryssland, gruppfinalen mot Kanada eller kvarten mot Danmark, Patrik Laine är den av finländarna som får finna sig i att längst stå kvar och svara på frågor.

Också mot danskarna stal han rubrikerna efter att ha gjort sitt sjunde VM-mål. Totalt under säsongen har han nu gjort 50 mål, om man räknar alla matcher med Tappara, juniorlejonen och A-landslaget.

– Så många har jag säkert aldrig gjort tidigare, förra säsongen gjorde jag inte ens tio. Kul att ha fått sätta in puckar. Sak samma om det är en träningsmatch eller kvartsfinal, det är roligt att göra mål, säger Laine.

Idolen Ovetjkin nästa

Nästa möjlighet att utöka skörden kommer i semifinalen på lördag.

Då ställs lejonen mot Ryssland, vilket ger Laine chansen att möta sin största idol: Washington-stjärnan Alexander Ovetjkin.

– Det skulle vara fint, jag har ju inte sett honom spela annat än på tv och webben.

Lajunen gammal bekant

Mot Danmark saknades Laines center från tidigare under VM då Aleksander Barkov var förkyld. Tapparas Jani Lajunen ersatte och gjorde det bra.

– Jani är en bekant spelare, vi har ju spelat powerplay tillsammans hela säsongen och var i samma kedja mot slutet av säsongen. Det flöt på bra, säger Laine som inte har någon aning om Barkov är tillbaka till semifinalen.

– Det kan jag inte säga, jag är inte läkare. Många grejer gör jag, men läkare är jag inte.

5–1-segern över Danmark betyder att Finland är klart för medaljmatcherna i Moskva. Minimimålet nått, med andra ord. Men nåt sånt ville inte Patrik Laine höra talas om.

– Något minimimål har vi inte. Vi har som mål att bli mästare. Det här är bara en etapp på vägen.

Diskussion om artikeln