Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Snabbanalys: Få utvisningar, smart försvar och Patrik Laine = Moskva nästa

Från 2016
Uppdaterad 19.05.2016 21:14.
Lejonen firar mål
Bild: Samppa Toivonen / All Over Press

Med ett par måls ledning inför slutperioden kunde Finland enkelt hålla undan med klokt försvarsspel. Och den ledningen fixades. Av Patrik Laine – vem annars?

Finland–Danmark 5–1 (1–0, 2–1, 2–0)

Avgörandet:

Det danska lagets största styrka är powerplay. En av lejonens nycklar i kvartsfinalen var därför att inte dra på sig numerära underlägen, och det blev bara två. Vid det första reducerade Danmark till 1–2, i det andra hängde kvitteringen i luften. Men Finland fixade tvåan, och en minut senare gjorde danskarna misstaget att ge utrymme åt Patrik Laine.

3–1 – och matchen var över för ett danskt lag som inte var tillräckligt starkt för att i tredje perioden sätta press på ett typiskt smart försvarande Kari Jalonen-lag.

Lejonens toppar:

Tre stjärnor:
Mikael Granlund. Två mål framåt och effektivt jobb bakåt. Stark skridskoåkning och säkert passningsspel. Granlund gör en komplett turnering och var lejonens ledande spelare i kvarten. Att han både inledde och avslutade målskyttet var passande, det här var en match som styrdes av dagens finländska förstakedja.

Två stjärnor:
Mikko Koivu. Två passningspoäng, suveräna +4 i plusminusstatistiken, 15–5 i tekningar och otaliga vunna närkamper. Enda sättet att få totalstopp på den danska NHL-kedjan var att matcha Koivu och gänget på isen samtidigt. Kaptenen har nu lett sitt lag till Moskva, där han för nio år sedan sköt Finland till VM-final. Repris på lördag?

En stjärna:
Juuso Hietanen. Med Lasse Kukkonen och Anssi Salmela skadade och en del av de yngre backarna lite svajiga krävs större insatser av andra försvarare. I kvartsfinalen framför allt av Hietanen som spelade nästan 25 felfria minuter. Har varit med i sex av de sju senaste VM-turneringarna, men missade guldet 2011. Förtjänar att bli världsmästare.

Bonusberöm:
Mikko Koskinen i mål var igen rätt man på rätt plats. Leo Komarov och Jussi Jokinen var bra och Jani Lajunen skötte sig med den äran som vikarie för Aleksander Barkov. Och Patrik Laine sköt in sitt sjunde VM-mål, fullständigt fenomenalt.

Kan bättre:

Finlands fjärdekedja hade det motigt. Mikko Rantanen och Antti Pihlström drog dessutom på sig varsin synnerligen dum utvisning i offensiv zon. I tredje perioden bänkades duon, tillsammans med en för dagen blek Sebastian Aho.

Utropstecknet:

Lars Eller gjorde mål för Danmark och avslutade en 155 minuter lång svit utan insläppt mål. Men målet kom i powerplay, liksom Frankrikes mål före det. Finland har inte släppt in mål annat än i numerärt underläge på fem matcher, en otrolig siffra.

Stämningen:

De finländska supportrarna från gruppspelet hade rest hem, att på förhand utgå från att lejonen skulle spela i S:t Petersburg var en chansning som få hade tagit. Följden blev att det var helt dött i hallen. Inget oväsen från den ryska publiken, däremot hördes danska spelares frustration över offsideavblåsningar högt upp på läktarplats.

Framtiden:

Att inleda en storturnering med åtta raka segrar har inget finländskt hockeylag lyckats med förr. En fin fjäder i hatten för Kari Jalonen som nu styr sin trupp mot finalhelgen i Moskva. Och det finns absolut inget som säger att ett finländskt VM-guld är en osannolik dröm.

Diskussion om artikeln