Bokföringschef: Personal som trivs är en nyckel till framgång
För att skapa ett framgångsrikt företag måste man vara noga med förtroendet och ha en personal som trivs. Det är också viktigt att företaget uppfattas som lokalt också om det inte betyder fysisk närhet. Så säger den mångåriga företagaren inom bokföringsbranschen, Dennis Barman från Ekenäs.
Barman har varit med om att bygga upp tre företag och delar gärna med sig av sin erfarenhet till andra medelstora och små företag i Västnyland som erbjuder tjänster. Visma Services i Raseborg där han är regionchef öppnade precis ett nytt kontor i centrala Ekenäs.
"Viktigast att skapa förtroende"
Till en början arbetade fem personer på Visma men i dag har den vuxit till sig och sysselsätter trettio personer. Omsättningen har stigit från ett par hundratusen euro till cirka 1,8 miljoner sedan år 2003. Ekenäsföretaget hör till en internationell koncern.
Barman kallar den moderna bokföringsbyrån för kundens ekonomiavdelning. Han pekar på att det viktigaste av allt för att lyckas är att skapa förtroende eftersom tjänstesektorn baserar sig på ett förtroendekapital som ska förvaltas.
- Det gäller att bygga och förvalta förtroende, säger han.
Jag tror att det är oerhört viktigt att mina medarbetare trivs, för om vi trivs så fungerar också samarbetet med kunden.
Barman menar också att det är viktigt med trivsel på arbetsplatsen.
- För att det skall lyckas bör de som jobbar ha rätt arbetsuppgifter och tillräckligt med tid att utföra sina arbetsuppgifter. Jag tror att det är oerhört viktigt att mina medarbetare trivs, för om vi trivs så fungerar också samarbetet med kunden.
Att personalen har tid att utföra sina uppgifter är inte självklart i dagens läge.
- Det kan vara oerhört svårt. Allt omkring oss förändras hela tiden och då måste man dels vara väldigt lyhörd men samtidigt måste medarbetarna ha förtroende att säga till då allt inte löper smidigt.
Bransch i ständig förändring
Enligt den senaste personalundersökningen verkar det som om Barman lyckats i att bygga upp en trivsam arbetsplats.
- Visma genomför två gånger per år en personalenkät där de ställer frågor om arbetsplatsen och via den är det lätt att finna problem. I den senaste enkäten ligger Visma Raseborg i topp i Finland och det är oerhört roligt, berättar han stolt.
Under Barmans år i branschen har yrkesbilden ändrats mycket, menar han.
- I början av 2000-talet var det endast medelstora företag som hade integrerade processer och egna maskinsalar. I dag kan bokföringsbyråer erbjuda sina program via nätet och bokförarens jobb har ändrats från att vara programleverantör till granskare av färdiga transaktioner, förklarar han.
Barman menar att fördelen är att allt sker i realtid.
- Till exempel om en månadsrapportering ser annorlunda ut än kunden trodde så kan man enkelt via rapporteringen ta reda på vad som gått fel. Då blir också årsbokslutet förutsägbart och man kan planera eventuella åtgärder i god tid, säger han.
Branschen har också förändrats genom att en del företag flyttar sin bokföring till låglöneländer, som Indien. Hur kan då ett litet bokföringsföretag i Finland konkurrera med de billiga lönerna?
- Här är det viktigt att vi måste fortsätta att automatisera processerna.
Viktigt att vara lokal
Det finns ändå en fördel i att inte vara ett alltför litet företag inom bokföringsbranschen, menar Barman.
- Fördelen med att vara ett litet företag är att kunden har en liten grupp mänskor att vara i kontakt med, nackdelen är att den samlade kunskapen är ganska koncentrerad och det kan bli ett problem om någon till exempel sjukskrivs, förklarar han.
Västnyland har en företagskultur och företagarna är anpassningsbara och många har skapat nya förutsättningar för att kunna fortsätta.
Att företaget finns lokalt är oerhört viktigt för kunderna säger Barman.
- Det betyder inte fysisk närhet, men att kunden upplever att vi är lokala. Det kan innebära en närhet via nätet, förklarar han.
Situationen är tuff för västnyländska företag för tillfället, men företagarna i regionen har rätt attityd säger Barman.
- Västnyland har en företagskultur och företagarna är anpassningsbara och många har skapat nya förutsättningar för att kunna fortsätta, konstaterar han.
Boven byråkrati
För tillfället är det byråkratin som sätter käppar i hjulet för småföretagarna, säger Barman.
- Man måste göra det lättare för de små företagen. Regler och paragrafer är ofta skapade för stora företag och det drabbar de små och gör att det är svårt för dem att växa, förklarar han.
Barman säger att man ändå märker av regeringens försök att göra det lättare för småföretagare att klara sig.
- Man märker att det pratas om det i dag vilket är väldigt positivt, men det är en lång process och jag tror inte att den enskilda företagaren har märkt av det, konstaterar han.