Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yle-enkät: Orpo duktigaste ministern

Från 2016
Uppdaterad 20.05.2016 10:02.
Inrikesminister Petteri Orpo
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Inrikesminister Petteri Orpo från Samlingspartiet får det högsta betyget av väljarna i en enkät som Yle låtit göra. Ministern med det sämsta betyget kommer från samma parti.

Det är bistånds- och utrikeshandelsminister Lenita Toivakka, även hon samlingspartist, som får det lägsta betyget av de tillfrågade.

Petteri Orpos skolvitsord ligger på 7,1 medan Toivakka får nöja sig med ett vitsord strax under 6.

Toivakkas impopularitet förklaras förmodligen åtminstone delvis av att hon var i hetluften i en skattesmitningshärva under den tid som enkäten utfördes.

Stubb ligger efter

Inför den stundande ordförandekampen inom Samlingspartiet ligger Orpo bättre till än sittande ordföranden Alexander Stubb om man ser till Yles enkät.

Finansminister Stubb hör till de ministrar som klarat sig sämst enligt dem som svarade. Han får bara betyget 6,1. Det är det samma som partikamraten, undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen får. Även hon representerar Samlingspartiet.

Soinis stjärna dalar

Ministern med det näst bästa betyget enligt enkäten är försvarsministern, Sannfinländarnas Jussi Niinistö. Han får vitsordet 6,9.

Trea på listan ligger näringsminister Olli Rehn från Centern, medan jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen från samma parti får det fjärde bästa vitsordet.

Statsministern, Centerns Juha Sipilä får nöja sig med en femte plats på den här listan.

Sannfinländska utrikesministern Timo Soini har tydligen inte varit så duktig i regeringen enligt dem som svarade. Soini hör enligt enkäten till de ministrar som får det sämsta betyget, tillsammans med Toivakka, Grahn-Laasonen, Stubb och centerpartistiska kommunikationsministern Anne Berner.

Berner är mer populär bland Samlingspartiets anhängare än Centerns.

Mer stryk än förra regeringen

Även om den förra regeringen var impopulär, verkar den sittande regeringen ligga ännu sämre till i väljarnas ögon.

En delförklaring till det kan vara att många sannfinländska väljare blivit besvikna på partiets agerande i regeringen.

Många som meddelade att de ifjol röstade på Soinis parti, gav nu sina egna ministrar nästan lika dåliga vitsord som oppositionspartiet SDP:s stödtrupper gjorde.

Drygt 1 000 personer deltog i enkäten som utfördes av Taloustutkimus.

Juha Sipiläs regering fyller ett år om en dryg vecka.

Diskussion om artikeln