Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Taiwans första kvinnliga president svors in

Från 2016
Uppdaterad 20.05.2016 07:53.
Taiwans nya president Tsai Ing-wen höll sitt installationstal i huvudstaden Taipei där hon lovade att upprätthålla goda kontakter till Kina
Bildtext Taiwans nya president Tsai Ing-wen höll sitt installationstal i huvudstaden Taipei där hon lovade att upprätthålla goda kontakter till Kina
Bild: EPA/RITCHIE B. TONGO

Taiwans första kvinnliga president Tsai Ing-wen har tillträtt sitt ämbete efter jordskredssegern i presidentvalet i januari.

Tsai som är känd som en förespråkare för självständighet, lovade i sitt installationstal i Taipei att upprätthålla goda kontakter till Kina.

I Kina har medierna ändå inte rapporterat om Tsais tal eller historiska installation och myndigheterna har blockerat hennes namn i sociala medier.

Kina ökar trycket på Tsai

Kina betraktar Taiwan som en del av Folkrepubliken Kina.

Landets parlament har också antagit en lag, som ger presidenten rätt att förklara krig mot Taiwan om det skulle förklara sig självständigt. Det samma skulle gälla om Taiwan skulle börja kalla sig för Republiken Kina som ett steg till officiell självständighet.

Kina har därför varnat Tsai för att relationerna mellan länderna kommer att skadas om hon inte uttrycker sitt stöd för att Taiwan och Kina utgör en enhetlig nation.

Kina har också ökat trycket genom diplomatiska metoder och genom stora militärövningar i närheten av Taiwan.

Folket av annan åsikt

En klar majoritet av befolkningen Taiwan tog ändå avstånd från Kina genom att rösta på självständighetsivraren Tsai som kommer från det forna oppositionspartiet Demokratiska framstegspartiet (DPP).

DPP fick också för första gången en majoritet i parlamentet i valet i januari.

Tsais företrädare president Ma Ying-Jeou, som representerade det långvariga styrande nationalistpartiet Kuomintang, försökte närma sig Kina. Men befolkningen verkar ha tagit avstånd från hans linje.

Taiwan har drabbats av ekonomiska problem och många tycks befara att ett närmande till Kina kan hota örikets ekonomiska oberoende och integritet.

Diskussion om artikeln