Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Yle i Turkiet: Dyrt och svårt för Jad att komma till pappa i Finland

Från 2016
Uppdaterad 07.06.2016 10:48.
Sabah och barnen ska lämna in en ansökan för att få komma till Finland.
Bildtext Lilla Jad var bara fem dagar gammal då hans pappa flydde till Finland
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Safaa drömmer om att få komma till sin man i Finland. Han bor i Esbo och hon och parets fyra barn fyratusen kilometer härifrån nära den syriska gränsen i Turkiet.

Även om det inte finns några lagliga hinder är det ofta i praktiken omöjligt för flyktingfamiljer att återförenas.

I en plastväska på väggen hänger det värdefullaste Safaa har. Hon plockar ner väskan och tar fram fem splitternya pass och dokument som bestyrker barnens och hennes identitet. De här dokumenten ska ge henne och barnen ett nytt liv.

Safaa har riskerat sitt liv för dokumenten. Efter att familjen hade flytt från kriget i Syrien reste hon tillbaka till Syrien för att skaffa dem. Hon tvingades stanna där i en månad för att få alla papper och stämplar som behövs.

Alla de här dokumenten behövs för att få lov att komma till Finland.

Sabah och barnen ska lämna in en ansökan för att få komma till Finland.
Bildtext Passen och dokumenten är Safaas hopp.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

- Jag måste bland annat få intyg över att min man, Mohammed, är vår yngsta son Jads pappa. Jad var bara fem dagar gammal när Mohammed reste iväg till Europa, förklarar Safaa. Alla de här dokumenten behövs för att få lov att komma till Finland.

Jag träffar Safaa och familjens fyra barn i Şanliurfa i Turkiet nära den syriska gränsen. Familjen har bott här sedan Safaas man Mohammed flydde till Europa i längtan efter ett bättre liv åt familjen.

Båten han flydde i från Turkiet till Grekland sjönk nära den turkiska kusten och han tvingades simma nästan hela vägen till Grekland. Efter tolv timmar i vattnet orkade han bara flyta omkring. Ett äldre grekiskt par som var ute och fiskade räddade honom och tog honom till sjukhuset.

Nu stryker han sin skjorta i en lägenhet i Esbo. Han studerar finska varje dag i flera timmar och söker jobb. I slutet av förra året fick han asyl och nu är det bara en sak som fattas, familjen.

Mohammed vill få sin familj till Finland.
Bildtext Mohammed på sin balkong i Esbo.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Jag förklarade min situation för de finländska myndigheterna, att jag har lämnat min fru ensam med fyra barn.

Mohammed tar fram en bunt med papper från skåpet i tamburen. Det är inte helt lätt att förstå hur ansökningsprocessen ska gå till. Han har i alla fall bokat en tid på nätet då familjen kan åka till Ankara för att lämna in ansökan om familjeåterförening.

- Vi fick en tid den 18 augusti. Det är länge till det, men vi måste ha tålamod och orka vänta. Jag hade förstås hoppats att det skulle gå snabbare. Jag förklarade min situation för de finländska myndigheterna, att jag har lämnat min fru ensam med fyra barn.

Kylskåpet är tomt

För syrier och irakier som vill ansöka om familjeåterförening finns det endast en finländsk ambassad i regionen där man kan lämna in sin ansökan. Den finns i Ankara i Turkiet. För tillfället måste man vänta i över fyra månader för att få lämna in sin ansökan.

Migrationsverket har uppskattat att antalet ansökningar om familjeåterförening kommer att mångdubblas i år. Förra året fick man in 770 ansökningar och i år kan de uppgå till 17 000. Enligt Migrationsverket har man ändå inte sett en ökning i antalet ansökningar ännu. Men så har också mycket gjorts för att det ska bli så svårt som möjligt att ansöka om familjeåterförening.

I december i fjol meddelade regeringen att man tar till alla medel för att försvåra processen. Regeringen har förberett ett åttio punkters program som ska begränsa antalet asylsökande som kommer till Finland.

Hon öppnar familjens kylskåp som är tomt förutom på en skål med gröt som hon tar fram åt familjens minsting.

För fyra år sedan ändrades lagen så att ansökan om familjeåterförening inte längre kan göras i Finland utan bara av en familjemedlem utomlands. Nu vill man ytterligare göra det svårare genom ett krav på tryggad försörjning. Enligt det ska flyktingar som fått internationellt skydd ha en inkomst för att kunna få sina familjemedlemmar till Finland. För personer som fått asyl tillämpas kravet inte om de lämnar in sin ansökan inom tre månader efter att de fått asyl.

Sabah och barnen ska lämna in en ansökan för att få komma till Finland.
Bildtext Hyrorna i Şanliurfa som ligger vid den syriska gränsen är billigare än i större turkiska städer som Istanbul.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Förra veckan kom ett beslut om att behandlingsprocessen för ansökan om familjeåterförening är avgiftbelagd. För att få sin ansökan behandlad kostar det 455 euro för vuxna och 230 euro för barn.

Efter tre år på flykt är Mohammeds och Safaas pengar slut. De flesta flyktingar är i samma situation och det är inte längre lätt att låna pengar, säger Safaa.

- Jag vet inte varifrån vi ska få pengarna till alla utgifter, säger Safaa. Hon öppnar familjens kylskåp som är tomt förutom på en skål med gröt som hon tar fram åt familjens minsting. Jad äter gröten med god aptit. Safaa visar honom en bild på Mohammed i sin telefon. Han säger pappa och pekar på telefonen.

Sabah och barnen ska lämna in en ansökan för att få komma till Finland.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

- Vi har inte ens kunnat skaffa uppehållstillstånd i Turkiet. De kostar hundra dollar per familjemedlem. För tillfället får man inte uppehållstillstånd i Şanliurfa utan vi borde åka till en annan provins och det blir dyrt.

Ännu vet Safaa inte hur hon ska ta sig till mötet på ambassaden i augusti. Antagligen blir det med buss. Bussresan från Şanliurfa till Ankara tar cirka tolv timmar och kostar hundra euro en väg.

Efter att de har lämnat in sin ansökan och betalat behandlingsavgiften som i deras fall blir närmare 1 400 euro så åker de hem tillbaka för att vänta på att bli kallade till intervju. Då de blir kallade till intervju tar de bussen på nytt till Ankara och efter intervjun åker de hem igen för att vänta på beslutet. Om de får ett positivt beslut och har pengar kvar till flygbiljetter kan de resa till Finland.

grafik
Bildtext Det tar tolv timmar att åka buss från Şanliurfa till Ankara. Biljettpriset blir ungefär 100 euro för familjen en väg.
Bild: Yle/Grafik

Irakierna kan inte resa till ambassaden

Om situationen är besvärlig för Mohammed och Safaa så är den ännu svårare för de irakier som har fått asyl i Finland och vill ta sin familj hit.

Omar Hasan som bor i Vanda hade bokat en tid för sin fru och sina barn då de kunde lämna in sin ansökan för att få komma till Finland. De missade mötet på ambassaden eftersom de befinner sig i Irak och inte fick visum till Turkiet. De finländska myndigheterna kräver att man befinner sig lagligt i det land där man söker om familjeåterförening.

- Turkiet ger inte längre visum till irakier. Många av mina vänner är i samma situation. Jag skrev till ambassaden för att fråga vad vi ska göra nu men jag har ännu inte fått svar. Jag vet inte om det hjälper att de ger oss en ny tid eftersom det verkar omöjligt att få visum till Turkiet. Jag har frågat de finländska myndigheterna om det går att lämna in ansökan i Teheran men de har inte svarat.

- Om jag inte får min familj hit så måste jag åka tillbaka till Irak och där är jag i livsfara.

Ingejören Omar Hasan är flykting från Irak
Bildtext Omar Hasan vet inte hur han ska få sin familj till Finland.
Bild: Yle / Jonna Nupponen

Fiska med pappa högsta önskan

Mohammeds situation är bättre än många andras eftersom Safaa och barnen har lyckats ta sig till Turkiet där Finlands ambassad finns. Nu har det blivit svårt även för syrier att komma till Turkiet. Om de bara får ihopskramlat pengarna så kan familjeåterföreningen lyckas.

- Det känns inte tryggt att vara ensam med fyra små barn här i Turkiet, säger Safaa som redan har börjat drömma om en framtid med Mohammed i Finland. Flickorna saknar sin pappa väldigt mycket. Vi vågar inte röra oss ute, vi är mest mellan fyra väggar dagarna i ända.

Flickorna som är fulla av energi har byggt en gunga av en stor duk och hängt den i en trappa utanför ytterdörren till deras bostad. De hyr en lägenhet på ett tak i utkanten av Şanliurfa. Hyrorna är betydligt billigare här än i städer som Ankara eller Istanbul.

- Vi vill gunga med pappa, vi vill att han ska ge fart till oss, säger de fem år gamla tvillingarna. Åttaåriga Angi som är äldst av syskonen håller med.

- Utan pappa är livet tråkigt. Vi kan inte ens gå i skola här för vi har inte uppehållstillstånd. Pappa har sagt att det finns sjöar i Finland. Han har lovat att vi ska gå och fiska. Han ska grilla fisk åt oss.

Sabah och barnen ska lämna in en ansökan för att få komma till Finland.
Bildtext Yara, Lara och Angi saknar sin pappa.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Så här skärps processen för familjeåterförening

Se reportaget om Mohammed och hans familj här. - Spela upp på Arenan