Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Orpo: Inget kaos att vänta ifall Turkietavtalet spricker

Från 2016
Uppdaterad 20.05.2016 14:41.
Afghanska flyktingar väntar i Turkiet på att få resa till Grekland.
Bildtext Afghanska flyktingar i Turkiet väntar på att få resa till Grekland.
Bild: EPA/SEDAT SUNA

Flyktingavtalet mellan EU och Turkiet är i gungning efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan gjort klart att Turkiet inte tänker ändra sin antiterrorlagstiftning i enlighet med EU:s krav för visumfrihet.

Turkiet har också bytt premiärminister, Ahmed Davutoglu som förhandlade fram avtalet med EU har fått gå.

Om EU:s flyktingavtal med Turkiet spricker kommer det inte att leda till kaos, anser inrikesminister Petteri Orpo (Saml) som deltar i EU:s inrikesministermöte i Bryssel idag.

Inrikesminister Petteri Orpo håller presskonferens om terrordåden i Paris.
Bildtext Petteri Orpo.
Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

- EU har i dag många olika verktyg så jag tror inte vi kommer att se en okontrollerad flyktingkris som den som vi hade i höstas.

Turkiet har hotat att dra sig ur flyktingavtalet om landet inte får visumfrihet. EU kräver i sin tur att alla krav ska uppfyllas innan turkarna kan få åka till EU utan visum. Deadline är i slutet av juni.

I dag kommer knappt några flyktingar från Turkiet till Grekland. Det beror dels på att Turkiet har stoppat människosmugglarna och dels på att västra Balkanrutten är stängd.

50 000 flyktingar fast i Grekland

EU:s flyktinguppgörelse med Turkiet har alltså satt stopp på inflödet. Däremot har EU inte skickat tillbaka asylsökande till Turkiet och vidarebosättningen från turkiska flyktingläget till EU har inte heller fungerat.

Dessutom finns det i dag 50 000 flyktingar som är fast i Grekland.

Inrikesminister Petteri Orpo kräver att EU-länderna nu tar sitt ansvar och omplacerar dessa asylsökande.

- Finland har dragit sitt strå till stacken och jag kommer på inrikesministermötet idag att kräva att alla länder lever upp till de beslut som vi har fattat och som binder oss. Också EU-kommissionen borde reagera och tvinga länder att ta emot asylsökande enligt den omfördelningsmekanism som vi har godkänt, konstaterade Orpo.

Kommissionen har haft som målsättning att EU fram till mitten av maj skulle ha omfördelat 20 000 människor från Grekland. Hittills har endast 1500 förflyttats från Grekland till övriga EU-länder.

Diskussion om artikeln