Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

E-cigaretter - ett bättre alternativ för rökning?

Från 2016
Uppdaterad 01.06.2016 10:49.
E-cigarett
Bild: Yle/Niklas Evers

Många ungdomar går över från vanliga cigaretter till e-cigaretter. Elever i Ekenäs högstadieskola säger att de tycker det finns många fördelar med e-cigaretter.

Till exempel tycker eleverna att de doftar bättre och inte är lika farliga som vanliga cigaretter. De är lättare att röka och det finns ett urval av olika smaker, även utan nikotin.

Alla som vi har intervjuat i skolan tycker att det är väldigt bra att man kan röka utan nikotin eller med valfri nikotinmängd. Endel tycker till och med att det är coolt att röka e-cigaretter bara för att det kommer så mycket rök och ser häftigt ut.

Inom kort ska tobakslagen ändras (den ursprungliga tidtabellen har justerats, det blir alltså inte 20 maj). Det ska bli lagligt att sälja e-cigaretter med nikotin i Finland. Men man kommer bara att kunna köpa tobakssmak med nikotin.

- Jag tror att lagändringen kommer att påverka ungdomarnas vanor, säger en pojke i 15-års åldern.

Förut har man varit tvungen att beställa e-cigaretter och smaker på nätet med kreditkort. Kreditkortet har funkat som ett spärr för ungdomar under 18 år.

Nu kommer det att blir förbjudet att beställa e-cigaretter på nätet men man kommer att kunna köpa dem i vanliga butiker. Så kommer den nya tobakslagen att vara till nytta? Det återstår att se.

Alexander Bäck, Joakim Drugge och Kalle Karjanlahti, Ekenäs högstadieskola
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.

Diskussion om artikeln