Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”En av världens bästa hockeykedjor” – här är den ryska supertrion som kan krossa Finland

Från 2016
Vadim Sjipatjov, Artemi Panarin och Jevgeni Dadonov har varit strålande i hemma-VM.
Bildtext Vadim Sjipatjov, Artemi Panarin och Jevgeni Dadonov har varit strålande i hemma-VM.
Bild: All Over Press

Finland har spelat åtta matcher i ishockey-VM och vunnit samtliga. På lördag står man inför den största utmaningen hittills.

Vadim Sjipatjovs kedja med Jevgeni Dadonov och Artemi Panarin på kanterna har snurrat upp motståndare efter motståndare. Hela trion ligger i fyra i topp i turneringens poängliga med Sjipatjov på första plats med ett snitt på två poäng per match.

– Det här är ju påriktigt en av världens bästa hockeykedjor och har varit det i några år redan. De spelade tillsammans i SKA S:t Petersburg år 2014-15 och var helt briljanta hela året när SKA blev mästare. Sedan dess har de blivit bättre alla tre trots att Panarin flyttade till Nordamerika, säger Yle Sportens Christoffer Herberts i Slaget efter 12 på fredag.

Den underskattade Panarin

Superkedjans yngsta spelare Artemi Panarin var en av de bästa spelarna i Chicagos Blackhawks och hela NHL under sin debutsäsong i Nordamerika. 24-åringen noterades för poängen 30+47=77 på 80 grundseriematcher.

– Vi har pratat om att Barkov är underskattad. Vad ska vi i så fall säga om Artemi Panarin? Han var alltså i topp tio i poängligan i NHL och vi behandlar honom lite som en nykomling som spelar där tillsammans med Dadonov och Sjipatjov, utbrister Herberts.

Också Sjipatjov på väg till NHL?

Vadim Sjipatjov och Jegveni Dadonov håller fortfarande till i KHL, men framför allt centern Sjipatjov ryktas vara på väg över Atlanten.

– Jag hoppas att Sjipatjov kommer att spela i NHL nästa år. Han kommer att göra en likadan säsong som Jevgeni Kuznetsov när han kom till NHL (20+57=77 i Washington Capitals) och vara helt dominant genast, säger juniorvärldsmästaren Kasper Björkqvist.

– Jag tror att Sjipatjov flyttar helt som Kasper är inne på. Montreal Canadiens uppges vara otroligt intresserade av honom, konstaterar Herberts.

Finland mardrömsmotståndare för Ryssland

Historiskt sett har Finland kommit under skinnet på Ryssland rätt ofta. Lejonen vann när Ryssland i hemma-VM 2007 mötte Finland i semifinal. I OS har Finland slagit ut Ryssland de tre senaste gångerna år 2014, 2010 och 2006.

– Alla lag har sina mardrömsmotståndare historiskt. Sen ska man ju någon gång bryta trenderna. Jag får känslan kring det här ryska landslaget att både publik och journalister börjar nu få känslan att det här kommer att gå hela vägen. De är väldigt imponerade av Ryssland och börjar få guldvibrationer på hemmaplan, påpekar Lena Sunqvist från Sveriges TV4.

Finland har rutin från likande situationer där man har klarat av att rubba de ryska superstjärnorna.

– Finland måste ta in Leo Komarov och prata ryska, svenska och engelska och berätta lite storyn om vem deras tjejer är och så här. Det måste Finland göra för när ryssarna får sin publik med och gör det första målet så är de faktiskt bra. Men om det blir ett stressigt läge för dem så är de inte som bäst, påminner Björkqvist.

Programmet är inte längre tillgängligt
Slaget efter tolv - dagens debatt: Avslutas ishockey-VM med finländskt segerjubel? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln