Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rytmisk gymnastik charmar allt fler unga finländare

Från 2016
Gymnastikföreningen Esvoli värmer upp - Spela upp på Arenan

Intresset för rytmisk gymnastik har ökat i Finland, uppger Finlands gymnastikförbund. Den här trenden har också Esbos rytmiska gymnastikförening Esvoli märkt av. På åtta år har gymnasterna ökat från 30 till 500 i bara den här föreningen.

Gymnasterna från Esbos rytmiska gymnastikföreningen Esvoli värmer upp ordentligt inför tävlingen i rytmisk gymnastik, som ordnas i Esbo nu i helgen.

En ung flicka för ett ben spikrakt upp i luften och utför sedan en vacker piruett.

Intill kastar en annan gymnast upp en boll och fångar den igen samtidigt som hon slänger sig mot marken i en graciös position.

Det ser enkelt ut när de här flickorna gymnastiserar, men skenet bedrar.

- Det här är ju en av världens svåraste sporter, eftersom den är så mångsidig och man måste hantera så många olika redskap på samma gång, säger Jutta Kankaanpää, tränare i rytmisk gymnastik vid Esvoli.

Jutta Kankaanpää, tränare i rytmisk gymnastik i Esbos rytmiska gymnastikförening, Esvoli.
Bildtext Jutta Kankaanpää, tränare i rytmisk gymnastik i Esbos rytmiska gymnastikförening, Esvoli.
Bild: Yle

Förutom att hålla stenkoll på fem olika handredskap, ska en rytmisk gymnast vara graciös, stark, vig, ha bra koordination, balans och känsla för musiken.

För att bli duktig ska det börjas i tid

Sofia Lönnqvist var bara 2 år gammal när hon började med rytmisk gymnastik.

- Min mamma hade alltid tyckt om rytmisk gymnastik. Hon tyckte att det var en jättevacker gren. Sedan ville hon att jag också skulle börja och det passade för mig också. Eller inte hade jag ju så mycket att säga till om när jag bara var två år.

Sofia Lönnqvist, 12 år, tränar rytmisk gymnastik
Bild: Yle

I dag är Sofia tolv år gammal och hon har redan hunnit möta många utmaningar i träningen. Ibland är det svårt att hålla motivationen uppe, men hon har ändå fortsatt.

- Kanske för att det är en vacker gren. Man har fina klänningar och jättemånga olika saker som man kan göra. Man håller inte bara på med ett och samma hela tiden, säger hon.

Intresset för rytmisk gymnastik har ökat

Sofia är långt ifrån den enda som har charmats av den mångsidiga och svåra grenen.

När Esbos rytmiska gymnastikförening Esvoli inledde sin verksamhet för åtta år sedan hade föreningen bara ett 30-tal medlemmar.

I fjol var gymnasterna närmare 500.

- När jag var liten var det kanske max 60 gymnaster som tävlade per veckoslut. Nu är det ungefär 450 barn som ska tävla här i Esbo nu i helgen. Vi har varit tvungna att göra mera klasser för att det finns så många barn som vill komma och tävla. Det finns nästan inte plats till riktigt alla, säger Kankaanpää.

En orsak till att rytmisk gymnastik har ökat i popularitet är att grenen har fått mera synlighet i och med att finländska gymnaster har blivit bättre.

- Det har varit en jätteliten sport om man jämför med redskapsgymnastik och Finland har klarat sig bättre i rytmisk gymnastik internationellt, säger Kankanpää.

Finland med i OS

För första gången på 16 år deltar en individuell finländsk rytmisk gymnast i OS i Rio i sommar. Men för att ta sig ändra fram till OS krävs en hel del upppoffringar.

Gymnasten Ekaterina "Katja" Volkova vid FM 2015
Bildtext Rytmiska gymnasten Ekaterina Volkova tävlar för Finlands del i OS i Rio i sommar.
Bild: Aki Rask Akifoto ltd.

- Dit kommer bara såna som inte gör ungefär något annat och så där. Men nog kan man ju alltid drömma, säger Lönnqvist, som i första hand lägger siktet på att ta sig till klass fem.

I helgens tävling i Esbo tävlar Sofia för första gången i klass fyra och det känns minst sagt nervöst.

- Ibland vill jag bara backa ur. Jag har sett dåliga drömmar om tävlingen i fyra dagar nu och tänker hela tiden att jag kommer att bli sist och så där. Men sedan när jag tävlar så går det nog bra för mig, säger hon.

Diskussion om artikeln